demam kuning

ada sapesape tahu tak cara nak hilangkan kuning baby dengan cepat

15 Balas

Cara terbaik adalah beri sepenuhnya penyusuan pada bayi.. Kebanyakan jaundis berlaku majority pada baby girl.. sebab baby girl ni suka tido.. Jadi peningkatan bilirubin dalam darah akan berlaku.. tiada cara yg baik selain meletaknya dgn bantuan lampu fototerapi..penyusuan non stop harus dilakukan.. X kira baby girl or baby boy.. kebykan nya lepas lahir mesti akan berlaku..ia berkaitan dgn hati masih x matang.. So..kepada ibu2.. usaha la menyusu baby secara exclusif utk mengelakkan berlaku demam kuning yg berlarutan iaitu prolong jaundis.

Anak sy jaundice 2 bulan..pastikn dia berak byk dan kerap. Sbb 90% kuning hilang dr berak 10% dari kencing. Kerap dan lebih bgi susu ibu. Setelah cuba mcn2 petua org tua (y x bape nk jadi). Y plg menjadi adalah ibu minum sunkist . Susu kambing pun saya minum n jadi skit2. Kene ingt stp bayi, ketahanan badan mereka berbeza. Adakala x semu petua sesuai dgn anak kita. Jadi berusaha la jgn putus asa. Tapi plg penting susu ibu dan cara pemkanan si ibu pun penting.

Mndi2 tu boleh nk ikut tpi klu yg bg ibu atau ank mkn yg bkn2 sis jgn bt...Sb bby xboleh mkn ape2 lg...Hnya susu ibu @ susu fm...Sis bg mnyusu kerap..Ade misi gtau jgn lg mkn jmu2 herba2 n lada htam n knyit pon xblh jga dlu..

anak sy 17 hari dah b4 ni kena jaundice juga, sy mandikan anak sy dengan air herba beli dekat tabib cina n campur setitik sirap ros.. alhamdulillah, setiap hari bacaan jaundice menurun.. trylah

Sy dlu 1st baby kena kuning,sy bagi susu ibu saja rajin kejutkan baby utk menyusu bila baby kuat kencing dan berak,kuning baby cepat turun syukur 1 minggu saja kuning dah turun..jgn bagi apa² ubat..

Sy dlu bby kena kuning. Just byk kan minum air susu setiap setengah jam sekali sis.. jika baby kerap tdr mka kuning tu cpt naik.. pasti kan setiap setngah jam bgn kan bby utk minum kan susu bdn ya..

kerap susukan bayi. sy pn mcm tu gak. hnyb1 week ja baby dah bebas kuning. tp kalau Ibu rs kurg yakin, ada jugak mandian herba cina kat farmasi. boleh cuba

Sya kerapkn bby mnum susu badan..bby mnum susu bdn boleh elak dri kne kuning..insyallah sis☺

try letak daun sukun bwah tdur dia..Pstu mndikan air rebusan daun belimbing buluh...Dan kerap kn mnyusu bdn

Tolong bagi susu kambing Dan jangan kasih baby tidur....