Spnjg pregnant,sy selalu mkn mknan yg x berkhasiat..xda efek ke dgn baby?

Makanan x sihat

11 Balas

seingat saya,masa pregnant makanan tk berkhasiat saya cuma makan meggi dgn apollo . tu pun beli 2bulan 1pack meggi belum tentu habis. yg lain spanjang mengandung sy makan nasi + lauk +ulam sayur. buah wajib sbijik shari. ikutlah buah mangga ke,jambu batu,oren. walaupun hb sy ok. bp semua ok. suami wajibkn makan buah sbb sy tak ambik folic acid dan vit lain dr 10w sampai bsalin. Alhamdulillah anak sy lahir tak ada jaudice. doc n nurse pun tak percaya. sampai diaorang suruh ulang datang check kot2 akan naik balik. dr 115 check lg turun 48.. jd kat sini kurangkn makan benda2 viral @ makanan sgera. boleh makan tp jangan slalu.

Hi mom. Nama pun makanan tak berkhasiat, mestilah ada effect pada baby. Nak ada baby ni tanggungjawab yang besar, bukan selepas beranak je, semasa mengandung tu pun kita dah kena jaga baby dalam kandungan tu. Apa2 yang mom makan mestilah sampai pada baby. Jaga pemakanan ya mom. Bosan2 boleh makan nuts. Untuk protein boleh ambil telur, ikan, ayam. Sayur2 jangan lupa. Craving manis makan buah. Panjang lagi perjalanan nak besarkan anak nanti. Semoga anak kita lahirkan anak di dunia ni sihat2 belaka.

Jangan kerap sngat makan makanan yg tak berkhasiat. Ambil pengambilan makanan yg berkhasiat baby pun perlu makan berkhasiat jngan ikut tekak kita je anak tu penting. Kita pun tak tahu dlam perut kita baby tu nmpak sihat bila keluar ada yg baby tak sihat ada yg ambil masa dalam bulan nak membesar tu baby akan sakit. Apa yg nurse doc ckap tu ikut la. Yg penting makan yg berzat, kalsium protein vitamin tu semua. Nak anak sihat cergas makan la yg molek2.

Pilihan semua di tangan sis. Boleh saja makan junk food, tapi ingat, baby kita ni perlu nutrient yg cukup utk membesar, kalau tidak disalurkan nutrient yg diperlukan, boleh jadi baby lahir ada defect nanti. Ini mmg sudah pernah terjadi. Cuba je makan yg lebih sihat skit ya. Amalkan cheat day 2 kali seminggu je.

taktau lah puan , nak kata tak elok pun tak boleh dan nak kata elok pun tak boleh juga sebabnya lain orang lain pengalaman kan , apa kata puan seimbangkan saja cara pemakanan puan tu .. saya pun kadang2 ada juga mengidam fast food ni ..

akan ada effect. saya dulu suka makan ayam pedas mcD, makan samyang masa anak first. skrg anak kuat menggaru, tp bukan eczema cuma kulit dia slalu gatal2. so nasihat saya, please avoid

dear, maaf ni pendapat saya ya. if bukan pregnant pun kena amalkan makanan yang berkhasiat, dan gaya hidup sihat. boleh makan, tapi bersederhana...

Pasti akan ada effect pada baby. Sebabtu mummy digalakkan makan makanan sihat sayang 🥰 kurangkan makanan tak sihat.

setiap apa yg kita makan akan disalurkan pada baby jugak.. fikir2 kan 🤗

tq mom..da cb kurg kan,hrp² dpt truskn dgn mknan yg lbh sihat...

2y ago

makan nasi berlauk je sis, ayam/ikan/daging/telur dgn sayur2. junk food ni mahal, kena keluar pulak tu nak beli. kalau order fp/grab kena charge berganda lg. nasi senang, masak je kt rumah☺️