Xde selera mkn

Assalamualaikum mummy2, sy nk tnya..if xdpt nak mkn nasi, apa ye mknan yg bleh Kita gantikan dgn nasi..sy xde slera sgt nk mkn nasi, tgk nasi mcm xda feel ja ?tp risau baby xckup zat pulak..hmm xtahu nk mkn apa, smua mknan rasa xnk mkn,badan pn rasa lemah ja ?..bru mula muntah2, loya..rasa xsdap tekak

11 Balas

try laa makan roti canai ke.. roti potong ke... kek2 ke..buah2an ke..kurma kee... buat spageti ke.. mee hoonmee goreng.. normal sis xde slera makan nie...try minum milo ke air sejuk.. mkn gula2. nie yg sye buat, 7bulan alahan teruk sye mkn roti, buah, mkn mee kee wlupon mkn kua balik semuaa... sye mkn gula2 nsib xsngkut kencing manis... sye minum air manis... tu je leh msuk kt tekak ha... sekadar contoh, law ade gdm xlwh wat cmnie.. kene jaga mkn elok2.

Sy strt alahan mse 9week..skng dh 14week, msih alahan lg. Truk jgk, xleh mkn ape2..ubt pn xleh nk tln. Air pn sikit je mnum. Skng ok sikit sbb xmuntah..tp still ade loya2 n xde slera mkn lg

Mkn apa² shj yg sis boleh telan waktu nie.. nasi boleh digantikan dgn roti, mee, biskut, ubi.. ratah lauk & sayur shj pn boleh.. bancuh malt kurg gula pun boleh.. nestum pn boleh..

5y ago

Tq sis..

Selera sy pla on off,kdg mkn nasi ja rsa sedap suda lps tu mkn lauk ja,x lalu pla nak mkn nasi...muntah2 stkt ni mc dpt kwl tp mual tu yg sllu ada...

Sama la sy...x bole mkn nasi n bau nasi pun x bole..rasa loya..nmpk nasi pun nk muntah..tmbh seksa lg bila nk suap ank yg umur 2thn mkn nasi...

Ambik la biskut jacob 100% gandum tanpa minyak.. Bagus tu.. Standby dlm beg .. Pisang pun ok..byk potassium..

5y ago

10w bleh minum kelapa dh ke.. org kata 3rd trimeater bru bleh minum kan..

Sy xlalu mkn nasi putih ja. Nasi goreng letak ikan blis goreng lalu pulak. Bubur nasi pon ok mkn.

Saya start 12 week ni jadi xlalu mkn sgt. Saya mkn buah2, roti ckit..

Makan buah tembikai sis... Yg penting air kena bnyak minum

Sy pon sama mcm sis.. Sy gantikan dgn roti.