GDM SPNJG PREGNANT

Ada x ibu2 yg ada mslh gdm spnjg pregnant 😣sy risau sgt sbab gdm ni, sebulan jaa dah naik 3kg😣ada tips x utk yg ada gdm selain kurangkn mkn manis🥹🥹#firstmom #seriusnanya #ingintahu #firstbaby

2 Balas

Kurangkan karbo/ makanan berkanji contohnya nasi, roti. Bila makan lauk berkuah, elakkan yg manis2 lauknya. Kalau awak buat sugar test sendiri kat rumah for few days, monitor mknn yg macamana akan increase sugar reading awak. Macam saya, mula2 GDM dr suruh test 4 kali sehari dan hantar report kat dia. After 1 minggu bila tgk reading dah okay, just test 4x sahaja setiap hari jumaat. Masa proses ni sy dpt detect, hari yg sy mkn mihun, roti canai-dalca-sambal tumis, roti berperisa, buah2an manis macam mangga, kiwi dsb reading gula naik sikit. Bila switch kepada nasi putih dan lauk yg kering macam daging goreng kunyit & bendi rebus , reading turun. So kalau nk betul2 tahu, better monitor what works for u. Sbb lain org lain. After all, kita nk pastikan the best for our body & semestinya untuk baby. So kena keep fighting & semangat untuk improve diet ya 💪🏼🤍

8mo ago

Saya simpan menu tracker macam ni dan test 2 jam lepas makan. Dari sini senang track apa trigger reading naik. Pastu bawak buku pegi klinil tunjuk doktor, dia pun happy ngan action yg kita tunjuk dan progress, lepas tu dia cakap tayah test hari2 dah. Seminggu sekali je cukup. So let’s go, GDM fighters, we can do this 💪🏼 In Shaa Allah

suku suku separuh