Pengesahan kehamilan dengan doktor

macamana ya korang buat pengesahan kehamilan dengan doktor? Saya dah nk masuk 10 weeks, pergi klinik tadi, KK, saya cakap "nak sahkan kehamilan". Sebab klinik desa suruh sahkan doktor dulu, baru leh buka buku merah. TERKEJUT saya sebab kena bayar 30.00?. Tak cukup duit tadi, terus tak jadi buat.

37 Balas

Sy thn lpas buln 10 pegi kk , ckp period lewat 3minggu .. lpas tu nurse sruh p mkmal cek urine test , test2 positif .. lpas tu nurse sruh bt buku .. haritu pegi kk kwsan lain ,lpas tu nurse sruh pegi klinik ikut kwsan ,nurse pesan sruh ckp da cek dkt kk n kalu xpercaye dia sruh call .. bila pgi kk yg sepatotnye pegi ckp kt nurse mcm tu , nurse trus buka buku pink n scan .. msa tu byr rm1 je ..

4y ago

Ouhh . Iye ke .. kwsan sy nie xde klinik desa ,, trus p kk .. tu yg p kk .. doc scan ape sume time tu 8week, lpas tu doc sruh p tggu 2week lg nk repeat scan sbb xjelas tarikh due .. jantung kecik,bby plak xduduk diam ,susah nk cari denyutan jantung bby .. 10week pegi , da dpt tarikh due sume

Pegi kk kena bayar sis? Sy pegi kkia bukak buku mase 8week tak de dikenakan apa2 bayaran pon.. cuma seblum tu dia tnya mcm mne tau pregnant? Bila ckp dah scan kt luar..dia terus proceed utk bukak buku pink n scan skli lg utk sahkan berapa usia kandungan..smpai skrg g check up ke, cucuk vaksin ke, cek gg smua xde kena bayaran

4y ago

Saya silap, ramai yg bagitau kena pi cakap nak jumpa doktor sebab tak sihat, baru tak kena bayar, kemarin saya pi cakap nk buka buku, nak sahkan kehamilan.

Mybe ade beberapa kk je kot yg cas mahal .saya masa anak 1st cek kt kk kl kne rm20 mujur masa tu dia ckp awal2 dn ckup duit .trkjut jgk masa tu kne cas smpi hrga cmtu kt kk .lepastu anak 2nd kne byr rm1 je kt kk klang .tkpe laa kite byr brpe pun anggp je tu utk anak, rezeki Allah nak bg lebih lg lepasni spe thu kan .

4y ago

Tahun ni naik harga, jadi 30.00 Sebab tahun lepas saya pi buat jugak, kena 20.00 tapi gugur weeks ke 14, tahun ni rezeki lagi,

Sy lps tau pregnant terus buka buku kat klinik desa.. Waktu tu 7w.. Nurse terus bukakn buku pink utk sy.. Kebetulan hari tu ada doc, terus dpt jumpa doc dan doc suruh sy tunggu 10w nnt g scan.. Die tanya sy nk scan kat kk atau swasta.. Klu nk kk, die akn bg tarikh. Tp sy ckp nk g swasta je...

Mmg skrang klau pegi kaunter bgtau nk sahkn kehamilan dia akan cas . Mcm sy hritu kakak sy dh pesan awal2 ,kalau nk jumpa doktor utk sahkn kehamilan nnti bgtau je dkat kaunter tu sakit kpala ke demam ke ,dia akn cas rm1 ja ,, nanti jumpa doc baru bgtau ada missed priod then dia akn sruh test upt .

4y ago

A'ah.. TQ sis, baru saya tahu... Lepas tanya kat sini, dan tanya rata2, ramai yg cakap macamtu, minggu depan saya pi lain, cakap nk jumpa doktor sbb xsihat. 😁

kalau klinik swasta mmg mcm tu harganya. belum kira kalau dia scan lagi tu. sy dulu siap tnya harga. dia kata untuk upt test rm17. sedangkan upt tu beli sendiri baru rm5 haha. campor consultation sikit 'yes you are pregnant' lain pulak harga. plus ubat2 lagi so tak lari lah rm50

4y ago

Betul... Terkujut time tu...hahaha... Tu fikir 2 kali nk scan ke x kt swasta... Terbang duit.. Hahahah

Saya rasa memang standard mana mana kk kena bayar rm30 untuk upt, sahkan kehamilan daripada pegawai perubatan. Yang bayar rm1 je tu mungkin pegawai kerajaan atau suami berkerja kerajaan. Kalau tak memang akan kena bayaran rm30 untuk upt.

4y ago

Tq sis atas info ni. Minggu depan pi lain.

La knpe bgtu. Awk guna je pregnancy test. Dpt 2line.. Sahlh awk preggy. Bw bukti tu. Lps tu prgi klink jgn ckp nk sahkn. Tp ckp nk buka buku pink. Awk sndr kne confident dgn kndgn awk. Lau nurse tny btul ke awk preggy.. Jwb je sy dh check n mmg rncg.

4y ago

Owh camtu... Ok2, tq sis 😊

kat tempat sy kena byar rm20 kt kk utk pengesahan pregnant. buat upt and check darah. lepas tu terus buat buku pink. kalau dah buat dekat swasta just bwk surat pengesahan tu je la utk buat buku pink kat kk. tak kena duit pon.

Sy waktu mula hamil 6minggu sy pergi kk untuk check, bayar rm1, sy bawa yg sy check kat rumah, tp kat kk doc suruh check lagi, pastu lepas 2mggu baru pergi buat buku pink, bawa surat doktor dekat klinik desa