Hai mommy2 semua. Sekarang saya baru 5 weeks tapi takde morning sickness langsung. Takde muntah2 atau pening. Normal ke kalau

macam tu??

45 Balas
Expert

Salam sejahtera, untuk makluman puan walaupun gejala muntah-muntah atau morning sickness ini berlaku dalam kebanyakan wanita hamil, ketiadaan gejala ini dalam sesetengah wanita lain adalah sesuatu yang normal. Anda tidak perlu bimbang, namun anda haruslah sentiasa mengawal pemakanan. Makan makanan seimbang dan berkhasiat serta kurangkan makanan tinggi gula, garam dan lemak.

Normal.. Tp ada org start mabuk masa 8 mngu ke atas. Alhamdulillah anak ke-3 ni sy tak mabuk. Sihat alhamdulillah. Tak mcm 2 anak sebelum ni, duduk dlm toilet tak nak keluar sebab melayan muntah. Kunyah chewing gum for the whole day nak hilgkan loya. 7 bulan baru start mkn nasi. Kali ni mmg bersyukur sgt tak mabuk.

Normal je sis....sy skg pon dah 23w...xde alahan apa2...cuma alahan sy berpindah ke suami...hehehe... kesian tengok dye nak kena tahan alahan...every morning asyik muntah2 je... huhuhuhu...kena minum air masam...baru lega...☺

saya awal2 pon xde sgt..lpas 8week rasanya bru start teruk..smpai lembik2 badan..masuk kereta muntah..masuk makan muntah..lpas 1trim,,berkurang skit..ada selera makan semula..cuma kdg2 je muntah..

Normal la kot sy pon mcm tu, kandungan dah 10week masih takde alahan. makanan semua bedal, ubat doc. bagi pon boleh je makan ikut time takde muntah balik. Harap takde la alahan sbb kerja.

Sye da 6 bulan lom merasa morning sickness tu. N mmg xmgharap pon kena morning sickness tu buat skit badan, jiwa n mental je. Jadi kalo xkena tu abai n biarkan je. Rezeki tu xkena.

Normal,msa preg ank 1st(12tahun) pn sy almi bnda yg sma,kira ianya 1 anugerah sbb xde sbrg mslh,ank 2nd(9tahun),ank 3rd(6tahun) & now preg..mabuk & mmilih mknn plak😑😑😑

Normal.. kandungan sy da nk masuk 7 bulan xde alahan lgsung.. cuma masalah sy.. mkn tak brhnti.. setiap bulan naik 3 kilo.. da mnum air gula.. alhamdulillah normal.

syukur banyak2 sis😘 sy dari awal pregnant sampai skrng nak masuk 11weeks still muntah2 dan bdn xbrp sedap😂 apa2 pun enjoy pregnancy journey kita ni💓

Awal lagi kot . Mcm sy alahan start 8 minggu sampai 4 bulan . Skrg dh tkde alahan , asyek mkn je😂 sampai sebulan naik 9 kg. Nurse pun bising .