Manage waktu makan bagi ibu yang ade gdm

Macam mane ibu2 gdm manage waktu makan ye ? Saye selalu skip sarapan sebab lepas subuh saye akan tidur sampai tengah hari. Waktu malam memang saye tak dapat tidur sangat. Saye dah cube paksa tidur malam tapi tak boleh.

2 Balas

Hi awak. Awak perlu ada jadual makan yang konsisten. Tak boleh skip atau delay makan nanti ganggu paras gula dalam darah. Boleh jadi hypo atau hyper. Saya 6x sehari makan. Jadual makan saya - Breakfast (0800-0900) - Snacking (1000-1100) -Lunch (1200-1300) -Snacking (1500-1600) -Dinner (1800-1900) -Snacking last sebelum jam 2100 *Ini jadual makan saya. Mungkin boleh membantu awak. Macam awak dah bangun subuh. Before tidur tu boleh breakfast dulu. Harap membantu 🌹

12mo ago

Antara menu snacking saya - Kekacang (gajus atau badam) - 1 keping roti wholemeal dengan susu - Buah (epal/delima/dragonfruit)

kalau boleh jd skip breakfast. waktu malam last makan bila? takut gap lama sgt sy slalu fikir baby, tkut dia lapar(wlaupn anak xmkn byk, makanan pn akan ada je di supply dri organ hati kot kalau xsilap)..tp sy akan paksa minum susu pagi tu. 8am/9am: minum susu + kurma or roti sandwich. 1pm : nasi suku2 sparuh 3pm: buah 6pm : bskut ke 8pm / 10pm dinner make sure xlebih 12 pertukaran.. sy xkan bg lapar lebih 4 jam kcuali tgh malam