Mcmana nk hilangkan kuning baby ni....mcm2 dh buat still tinggi jugak kuningnya skrg baby dh 29 hari

Petua hilangkan kuning boleh share

13 Balas

Sy first time mum, sy kerapkan susu badan ja. 😊 Baru-baru ni pun kuning baby sy dah turun ke paras yg normal. Cara sy, sy pum susu masuk botol dan minumkan baby setiap sejam. 30ml every feeding. Kejutkan baby kalau tak bgun. kuning ni yg buat baby kuat tidur. Setiap kali diaper change, sapu dan urut baby guna minyak telon supaya baby kerap berak dan kencing. Sy guna Mama's choice tummy oil dan set kuning tasneem. Sy selalu guna urutan "I Love You" di perut baby. Ada bnyk lagi jenis urutan, boleh tgk di tiktok atau search online utk cara urutan baby. 😊 Sy pantang makan halia, black pepper, kunyit. Sy dah try makan ayam sup dgn halia walaupun sikit je, tpi kuning baby naik mendadak 😅 so elakkan lah. Bawang2 boleh makan. Setiap hari mandikan baby 2x sehari, guna rebusan buah kundur. Tapi part ni tak lama juga guna sbb susah cari buah kundur 😅 Ada juga jemurkan anak tpi tidak lah setiap hari sebab cuaca mendunggg je. So bagi sy, kerapkan baby menyusu yg tlg turunkan kuning baby. Kalau awak nak bagi susu formula pun boleh je, tpi itu lah trial and error 😅 dan bnyk kos. Sy tak bagi formula langsung sbb susu sy cukup.

10mo ago

Walaupun susukan baby guna botol dan pum susu di bawah 30 hari tidak digalakkan. Tapi benda ni lah yg menyenangkan kmi. Yg penting baby sihat.

Hari tu baby saya pun kuning juga seminggu lebih juga baru turun kuning baby, ade yang cakap campur bagi baby susu formula, first doc cakap bagi 2 jam sekali susu selang seling bagi susu formula dan asi, tak menjadi kuning naik juga habis tu doc suh susukan setiap sejam sekali dalam 30ml cam tu dan time nak susukan baby jangan bedung pakaikan baby baju yg xpanas jadi baby terbuka mata die, baby baru bape hari jadi bagi 30ml je, kalau sekarang baby i dah satu bulan die nyusu 60ml kadang tak cukup lagi🤭

Hi. Saya at first anak memang kuning tinggi jugak almost admit. Tapi lepas tu doctor advise mix susu formula sbb susu saya tak berapa banyak. So saya pergi kedai baby and orang di situ advise untuk try susu karihome. Susu ni susu kambing. Saya selang selikan dengan breastfeed. Alhamdulillah kuning turun dan semakin turun. Now baby dah okay. Awak boleh try yea.

nk bg petua tkut org xblh terima.. sy ank da 5org.. bru pestime cuba, itu pn mil yg sruh.. bg bby mnum air sengkuang cina.. amek air dia fresh dr buah dia.. ank sy mnum tu trus trun tngl 4.3 je.. xyah da g klinik lg.. dua kali je sy bwk bby cek kuning.. terpulang la, kita ikhtiar jee... jgn kecam plak..

try bg mndi air herba turun kuning. Beli di kedai jual ubat cina. Anak sy 3x mandi alhamdulillah ngam. Bagi kuat minum susu spya dia kuat kencing /berak. Klau susu badan x cukup try bg susu FM Lactogen. Setiap 1 jam make sure baby mnyusu

10mo ago

Sama … saya mandikan air herba beli kat kedai cina. Alhamdulillah kuning hilang.

Jgn harap kn susu badan je sis. Kalau nk bgi susu bdan jgk, make sure pump letak dlm botol. Boleh monitor berapa oz baby minum. Pastu naggur hitam penyet kn. Amik air, titik kn dkt mlut baby 2 kli sehari. Sy dlu sebiji 2 kli sehari

Sering jemur dimatahari pagi 10-15 menit paling lama. Dan lebih sering menyusui. Tak apa ganggu baby tidur utk skrg. Supaya cepat hilangkan kuningnya. InsyaAllah sembuh

Try la mandikan air sirap. Sebab ada akak ipar ni anak buah dia kuning lama sangat lepas kene mandi air sirap terus turun kuningnya. Try la mana tau menjadi.

bagi minum susu s26 . Mahal sikit tapi xpela utk permulaan je . kerap bagi susu badan juga . biar bby berak kuning tu elok da Tu mmg akan turun kuning

Saya dulu pun baby kuning.. dok breastfeed and baby kerap berak pun still naik.. saya bagi susu formula taklama lepastu baby dh turun kuning..