apa petua nak hilangkan kuning baby

assalamualaikum semua mamy² saya nak bertanya mcm mna petua nk hilangkan kuning baby?? dah tiga hari kuning nya tak turun² 9.3,10.3,11.3 kuning nya makin naik sahja ...bagus ke jemur baby di waktu pagi??

7 Balas

kekadang takut breast feeding jaundice . baby sy pun mcm tu tak turun. jadi sy banyakkan formula dan susu bf pulak bg dalam 2 3 kali je. alhamdulillah turun. kerapkan bg susu dalam 2 jam . kejutkan dia. tp jangan risau in shaa allah tak de apa. kalau dah lepas usia baby 21 hari kena buat prolong jaundice.

5y ago

Mungkin susu ibu tak sesuai dgn baby . Tp lepas hbs kuning ni bg semulq susu ibu

Byk kn breastfeeding,kalo blh sejam sekali..bangunkan baby..for mumy jgn makan kunyit,halia or jamu2 dlu..nlh try beli mandian kuning kat kedai cina,dia buah kering... Jom join group blh tnye and share apa saja https://chat.whatsapp.com/FerWesZrVDt02UWLSbAkdk

Sy dulu ank kuning sush nk turun, sy bgi susu formula sekali sehari, utk baby poo jer, bila mlm still bf, alhamdulillah la cara tu menjadi dgn ank sy...

daun kucai fresh tu ramas2 dlm air mandian baby. air jadik warna hijau. bismillah. then mandikan mcm biasa.

try bg susu fmula sis....sy dlu bby sy kuning sy bg susu kambing ..alhamdulillah ....cpt trun...

Bagi bf dan fm je. Walaupon kuning naik tapi level dia hari2 berbeza.