keputihan air susu

Maaf tumpang tanya,, saya dah 24week pregnant.. Lately ni keputihan sy macam air susu.. Bila saya duduk je. Akan rasa panas mcm air keluar.. Keputiham ni x gatal cuma dia keluar mcm air.. Kenapa ye?? Bahaya x ??

9 Balas

Hi sis. Nanti next checkup please inform nurse atau doctor. Keputihan ni ada dua kategori, sama ada normal (tak gatal) atau tak normal (gatal2, merah, warna selain kuning cair dan putih, berbau). Kerap tukar panties, dan pastikan kemaluan sentiasa dilap kering lepas buang air. Kalau gatal dan rasa teruk, doktor akan bagi antibiotik insert dari bawah masuk. Dan krim sapuan luar. Kalau lepas dari on antibiotik tapi masih rasa gatal, risau ada infections GBS(boleh google) ini sgt bahaya untuk bayi bila dilahirkan kelak. Take note setiap apa yang berlaku dgn tubuh kita sewaktu hamil. Semoga dipermudahkan urusan 😉

Maaf sis.. jgn pndg ringn pd keputihn.. sy dri awl hamil smpai skrg dh 26 mnggu 1 hri still Ada lgi.. doc amik smple dn di dapati GBS+ve.. pernh sy msuk kn ubt kt vagina dan ubt mkn jgk.. bhya pd bby sbnr nye klau x rawat dri awl.. ape2 pn sis kna bgithu doc or misi ttng keputihn yg sis hadapi skrg nie.. nti nk bersalin akn dpt antibiotik.. ape pn sis kna jga kebersihn.. kerap tukr panty liner dan jga pemkan..

Klo trlalu byk keputihan boleh adukan pada nurse ...nty nurse rujuk ke doc..klo perlu doc akn bgi antibiotic yg insert miss v tu..klo puan dh xselesa lah...sbb miss v spnjg preggy mmg akn lembab,tpi klo keputihan trlalu byk boleh jdi jangkitan tuk bby...puan boleh mintak ubat kt doc

Sy pun banyak keputihan yg keluar,klau bnyak brjlan lgi la bnyak dia keluar....bru2 ni dr dkt kk ade buat test keputihan sy alhamdulillah ok xade bacteria....dan dr ade pesan kalau gatal2 dan brbau bgitau nurse

4y ago

Keputihan ada lagi tak sis?sebab saya ada masalah yang sama.dah check dgn dr.tapi dia cakap xde pa2.tapi risau sebab keputihan tu masih ada

refer doc sis , nurse pesan ms pregnant ny keluar ape2 cairan pon drpd ms v kena pergi refer doc , takut if terlalu byk keputihan tu blh kena jangkitan kuman n membahayakan baby

Betul ke banyak keputihan berbahaya? Saya baca memang keputihan akan keluar banyak, warna sama ada jernih atau susu. Saya pulak risau sebab tak banyak keputihan ni. Haih

4y ago

Oh macam tu ya. Baik terima kasih

Kna gi klinik check... Klu kat hospital dia check seluk guna alat

Sy kluar bila mnm susu. .pasal tu xsuka mnm susu ni. .