Apa tanda² ketara bg yg terkena infection GBS ye? Risau pulak..

Risau jangkit dkt baby je.. sy punya keputihan mmg ada tiap hari.. Xde bau pelik mcm keputihan biasa, cuma ada kala nya dia wrna putih hijau muda.. x gatal pun.. Dlm seminggu kadang ada rasa sekali yg keputihan tu bnyak, kita pkai pad pun rasa mcm bende kuar/basah. Nk kata gatal x, cuma bila rasa dia mcm bnyk keluar tu saya lebih selesa terus cuci.. Mcm mana yg dikata kan terkene infection gbs ni ye? Apa perlu buat klu terkena? Berapa lama keputusan lab utk sahkan +ve gbs? Saya dah 35w..

6 Balas

Mcm saya.. buat swab appointment ni, appointment depan dpt result. Btw, xde jangkit kat bby pun cuma kena alert tanda2 nk bersalin tu terus pergi hosp sebab kena on antibiotic. Sy gbs+ jugak. Warna hijau2. Naik bosan dah insert ubat, stop sminggu lpastu kluar balik 😌.. hormon waktu hamil begitu laa. Puas jaga. Kua jgk 😂

11mo ago

Sama ya sis, sy pun gbs+ juga. Warna hijau2, berabis jaga pun kluar juga. 😬

Sama sis,sy pun keputihan berwarna hijau x gatal dan x berbau..dh inform nurse dkt kk nurse kata minum air byk2 ja,next Appointment ne nak inform balik..Sy pun 35w 🤗 semoga kita selamat bersalin dan dlm lindungan Allah..Aminn 🤲

Saya punya pun tk gatal dan tak bau. Tp banyak dan kdg wrna hijau. Mcm Puan. Sy pg KK buat swab test confirm positive GBS. Cuma ambik masa nk dpt result..

11mo ago

Ya betul. Pap smear tu yg mcm mulut itik.

sya pla keputihan kdg mcm yogurt sikit cmpur cair. bila ada yg kering sikit dkt seluar dlm dia akn jdi kuning cair. xda bau,xda gatal.. normal ke?

sllu 2 mggu dpt result gbs ni.. tp nak cpt prgi je kt swsta.. tp dh bgthu ke belom kt nurse awk ad tnda ii gbs tu

nk cpt buat kat swasta klau mmpu. dlm rm150++ mcm tu.