5Minggu 4 hari

Maaf tanya.. bila masa sesuai untuk minum susu tambahan? Cth:anmum… sebabnya saya 2 hari lepas nak beli susu formula khusus ibu mengandung kat farmasi.. tp staff farmasi tersebut maklumkn yang belun sesuai utk kandungan 2bulan pertama.. sudanya saya c jadi beli.. 🥵tu yg tertanya2 🥲😕 terima kasihh semua..

14 Balas

bukan ke dari awal kehamilan kita dh boleh mula minum susu? 😂 staf farmasi ni kdg tak semuanya pakar. ada yg bdk praktikal ada yg pekerja biasa je. lagi x kena bila yg advise kita tu tak pernah pregnant 😂 kalau tuk benda penting mcm ni sy tanya doktor kt klinik dulu bru gi beli. sy bila dh tau pregnant 4w doktor suh minum susu dan tak boleh missed susu. dulu sy minum susu anmum materna skrg ni sy minum susu enfamama lps nurse bgtau anmum tinggi kandungan gula dan enfamama best sbb boleh sejukkan dlm peti ais 😊

2y ago

Tu laa knn pelikk.. nk bli ubat utk tambh hb pn dorg blng x blh.. so mkn acid folic n mnum susu duchlady ja laa.. 🤭🤭 tqsm mummy jap g nak g beli susu laa hihi..

Oh sama mcm sy.. Doc sarankan start 18w bru minum susu formula ibu hamil.. Utk awal pregnancy minum susu biasa mcm fernleaf tu pun dah ok. Sbb sy tanya doc knp sy minum susu2 ibu hamil ni semua jadi cirit birit, masa tu bru kandungan bru 8-10w... Dah try semua brand susu Abbott,Anmum,Similac semua jd cirit. Jd sy stop dlu, kandungan dah besar bru consume semula.. Mgkin penerimaan badan setiap ibu x sama agaknya.. Sis boleh cuba dulu, klu serasi minum xde effect apa2 bolehlah teruskan...

macam saya se awal pregnant 5minggu dah minum Susu tepung tp masa tu saya minum Susu tepung Jenama everyday yg bukan utk ibu mengandung sbb nurse kk dekat tempat saya check up pesan ambil susu tepung biasa takut snagkut gdm alhamdulilah consume sampai 4bulan air Gula pertama test tak sangkut gdm selepas itu saya tukar minum annum Kali kedua minum air Gula masa 28week pun tak sangkut gdm..

Macam saya, dr advised minum susu start 2nd trimester. Bantu bagi calcium utk badan kita since baby dalam perut ambik zat dari kita. Kalau badan tak cukup calcium boleh akibatkan kaki cramp. Make sure gula rendah kalau nak minum susu. tapi kalau tak boleh minum susu boleh makan calcium lactate (advise from dr) kat farmasi ada jual :)

awal kehamilan biasanya folic asid mencukupi. masuk 2nd trimester baru makan vitamin2 lain termasuk susu kehamilan. tapi minum susu biasa boleh je tambah kalsium 😊 harap bermanfaat

saya pulak xpenah mnum susu msa mngndung skrg dh 23 week. sbb xminum mmg xboleh nk mnum bukan sbb alah, mmg dri dlu smpai skrg xleh mnum susu akn muntah, bau pn xtahan. xpa kn xmnum susu?

2y ago

ada kwn sy mmg tak suka minum susu tp dia minta pil calcium drp klinik dan amal makan makanan yg boleh bekalkan calcium tuk baby. alhamdulillah ok je baby lahir sihat 😉

yke staff ckp mcmtu ? sy minum je .. sbb doc yg suruh minum . tp anmum tu xsedap bg tekak sy la 😂 rs nk muntah minum . nnti habis ingt nk try brand lain pulak .

2y ago

sama saya pon tk boleh minum susu anmum sebab lepas minum mesti akan muntah balik

Macam pelik je jawapan dia hehe. Kalau x pun, boleh je fresh milk biasa atau susu kambing ke. InsyaAllah boleh minum setiap masa takde halangan

x pyh tnya beli je.. pntg ibu minum susu start dr tau hamil.. betul kdg2 diorg ni memandai je sbb bknnya arif tntg hal2 kehamilan ni

Minum susu biasa full cream je sis. Anmum tinggi gula. Nurse yg cakap. So sy pun minum full cream biasa je.