Tertekan dengan keadaan 😭

Maaf sekadar nak meluahkan sbb tak tau nak share dgn siapa 🥲 sy tgh runsing, mcm2 dugaan kami suami isteri hadapi .. baru2 nie kereta rosak kos repair rm3500 , duit gaji bulanan pon sekadar ckup2 dgn nak bayar duit sewa rumah dan motor .. tambah lg dgn bulan 11 nie sy due utk bsalin .. barang2 kelengkapan baby pon byk lg tak beli dan barang2 utk sy bpantang 1 pon tak beli lg sbb masalah kewangan .. ya Allah beratnya dugaan .. serba kekurangan .. mcm2 bmain di fikiran 😭 mmg dr sy pregnant 4 bulan smpai lah da sarat nie kenderaan yg ada cuma motor .. sy tertekan sikit dgn masalah2 yg kami hadapi ..

35 Balas

Sy rasa ramai je alami masalah kewangan skarang nie x kisah la 1st time mother ke, pregnant anak ke 2 @ 3, ada je masalah kewangan. Sbb nye harga barang semua naik. Nk x nk kena cari jalan supaya dpt survive. Mcm sy dan suami, lpas 4 bulan kahwin terus sah pregnant, sy mmg x expect secepat nie, bila buat check up kt KK pun (sy kira 8 week, tp baby dah besar 12 weeks). Start tahu baby ada, sy dan suami mmg menabung. Kitaorg menabung duit kertas rm5. Duit tu kalau ada kt tgn masa tu terus masuk tabung baby. X kisah lah 1 hari tu dpt berapa helai rm5, mmg terus masuk tabung. Kena discipline kn diri, kadang2 kalau terguna ganti balik double, rm10. Sy dan suami mmg bekerja. Apa yg kitaorg boleh cut, terpaksa cut for that moment. Byk juga lah kitaorg menabung duit rm5 sehelai tu. Beribu ribu juga lah sampai dpt lengkap barang baby, dr stroller, baby cot, drawer chest die, bath tub die. Skarang nie baby dah keluar, dah hampir 2 tahun, benda sama kitaorg ajar, sehari sy dan suami bg rm1 masing2 kt anak suruh die masuk tabung. Rm5 sehelai suami masih menabung. Boleh buat saving tuh. Awak cuba lah mana cara yg boleh. Skarang nie tumpu pada pregnancy x lama lg nk bersalin kn. Sy doakan awak suami dan baby dimurahkan rezeki sentiasa.

10mo ago

terima kasih atas perkongsian dan doa awak .. semoga doa bbalik pd awak juga

semoga dipermudahkan urusan sis.. mcm yg ibu2 lain cakap, barang baby beli dulu yg prelove, byk yg cantik2.. mcm saya nak jimat, beli yg penting2 dulu mcm baju, pampers, kain napkin, kain napkin tu bole jadi towel baby. barut baby tak perlu pun. baby sy 2 org tak pakaikan barut pun.. wet tisu pun beli 2 3 paket utk pakai awal2 masa baru lepas bersalin. set berpantang pun tak beli. rempah ratus utk mandi, ngurut semua saya tak buat.. saya jaga makan dan exercise ringan2 saja utk kuatkan stamina badan. selagi makanan sihat bole ja makan, tak perlu berpantang style orang zaman dulu. inshaAllah badan kuat jugak. jd sis, kalau takde bajet utk buat semua tu jangan risau.. bnda2 tu semua hanya utk kita lebih relaks saja. tanpa bnda2 tu semua pun badan kita masih akan pulih mcm sedia kala. inshaAllah sis terus kuatkan semangat. kadang2 bila kita dah rasa sampai ke tahap dah buntu, masa tu pertolongan Allah sampai.

10mo ago

sis selalu baca yang dr. imelda balchin post berkaitan pregnancy dan berpantang dan tips2 sihat kat fb beliau. banyak sangat input berguna. bila baca apa yg dr imelda beritahu, sebenarnya byk sangat bnda yg kita bole jimat dan skip... kalau ikutkan pantang larang yg diamalkan orang2 terdahulu untuk ibu dan anak masa berpantang.. sy rasa beratus jugak duit yang habis utk semua tu..

Saya pun sama macam2 dugaan awal bekahwin. Setiap bulan ada je duit keluar, sebulan ni kereta kena servis, then next next month ada je husband motor kena langgar, rosak la tuka tayar. Barang baby pun saya beli prelove je wak, setiap weekend saya jalan sorang pi bundle baju baby saya beli rm2-rm5 je. Kadang2 saya tunggu sale kalau brand okay kan macam mother care buat sale 3 jumper baru rm50 je. Cemtu je la saya survive. Duit gaji saya once masuk, saya terus asingkan rm100 je mampu just utk beli barang baby (tu pun kalau cukup). Duit husband mmg total pegy commitment je wak. Barang rumah lagi la, kalau ada bulan saya n husband tade duit pegi rumah mertua/parent ambik barang basah sikit2 bawang ke beras asal boleh hidup je 😂 pegy keja pun kadang2 lunch biskut je da sarat sangat Saya ingat saya sorang camni, tapi org kata dugaan kahwin and rezeki nak ada baby baru. Sabar tau, kite sama2 hadap okie.

10mo ago

betul, sy pon fikir positif tp dlm masa yg sama risau jugak dgn keadaan .. sy mkn pon bcatu, kadang2 mkn kongsi .. pastu masing2 tipu diri sndiri kata tak lapar pdhal sama2 1 hari tak mkn .. insyaAllah ada rezeki dkemudian hari Allah nak bg

Hi awak, semoga dipermudahkan dan dilimpahkan rezeki ya. Sy pun actually mengalami masalah kewangan yg hampir sama mcm awk. Tp suami masih terus berusaha. Sy byk kali juga down tp x lama. Sy pun byk berdoa, selawat, istighfar, baca Waqiah dan Dhuha setiap hari tp lagi minta murah rezeki lg byk pula dugaan dtg spt tiba2 Unifi yg dh lama cancel tp ckp kita ada tunggakan bulan2, suami kne saman sbb x perasan licence mati, kete rosak, mesin basuh rosak, dan brg baby blm beli satu pun lg. Berhrp kan pakai brg lama abg sulung dia je. Tp sy yakin Allah ni maha pemurah. Kita usaha habis daya dh, fizikal dan spiritual. Pasti ada sesuatu yg tersembunyi Allah nak kasi surprise gitu hujung2. Sy yakin awk pun begitu. Bersabar ya ☺️

10mo ago

terima kasih atas kata2 semangat awak 😊

saya pon sama sis lepas kawin dpt thu pregnant sy duduk ngn mak saya dulu saya kereta rosak moto jer ade alhamdulillah duduk dengan adik beradik okeylah boleh pinjam kereta slow slow skrg saya beli baju prelove kat tiktok 2 ringgit 1 ringgit jer alhamdulillah banyak dah keperluan lain pon belom beli inshaaallah ade rezeki kalau kita rasa terbebam mesti suami kita lebih dri pikir nk beli brg untuk isteri brg baby pampers semua cuma kita jer x thu ape suami kita pikir saya sllu berdoa semoga anak nie pembawa rezeki x pernah putus cakap setiap kali borak ngn dia dan solat bersabarlah sis dugaan suatu hri nnti pasti ade ...

Sye pun sama sis, dugaan kewangan ni memang berat kan lepas berkahwin, Alhamdulillah la Allah bagi rezeki bby awal tapi tula lagi banyak pula pengeluaran. Sye pun tak beli set berpantang langsung sis, sye tak berpantang pun, just mandi air suam je. Barang bby pun beli baju, pampers, napkin, towel, kain bedung,stokin dengan glove bby je. Lain barut2 semua tak beli. Sabar la ye sis, inshaAllah dugaan tu sat je, lepas anak dah lahir ok la tu. Sye pun macam tu juga. Nak beli cot la, stroller la, nafsu banyak. Anak first kaaannn. Nasib baik tak beli. Tak guna rasanya kalau beli pun

10mo ago

betul .. stiap kali sy nak mnyimpan, ada saja dugaan Allah bg .. smua yg memerlukan kos duit yg byk .. kadang2 sy nangis sbb sy rasa mcm tak mampu nak bg yg tbaik utk anak sy

Kalau sis xkisah pakaikan anak baju prelove sy ada.. sbb anak pun xpakai dh, hritu sy jual kat shopee tp sambutan xramai. Bengkung bby, mitten, baju2.. kalau nak boleh ws sy 0189624127. Sy dulu pun ada masalah kewangan.. anak 2 pun masih pakai motor. Alhamdulillah anak ketiga ni merasa la naik kereta tu pun dh happy.. berpantang sy google je.. pantang sendiri jgk even ada mertua.. cuma masa pantang kena jaga emosi betul2.. pastu bgitau husband siap2 apa perlu buat.. faham struggle tu mcm mana.. beli apa yg penting je dulu cth keperluan anak..

setiap anak ada rezeki nyaa. siapa thu esok lusa atau bulan depan ada rezeki yg tak disangka yg Allah nak bgi. saya pun baby dh 7 bulan bru beli brg . tu pun sikit2 dan ada juga beli kt tiktok shop or shopee. beli time ada offer mcm 9.9 ke 10.10 ke dapat diskaun bnyak. baby cpt membesar jd belilah skit2 je, cth barut sya beli tk smpai 10pcs, bedung 8pcs. baju nw pun jgn beli bnyak. pampers pulk beli yg kcik dlu tkot baby kulit sensitif jd senang nk tukar. tkpe slow2 sis, moga ada rezeki buat baby dan sis skluarga aamiin

10mo ago

terima kasih atas pandangan dan nasihat 💕 amiin ya rabb .. terima kasih atas doanya

assalamualaikum. sya nak tnya ibu2 yg ada kat dlm ni.... sya ada ank 4org dn skrg ni sya bingung sbb dah msuk 5bulan sya tak dtg haid.....sblum ni sya ada chek sya beli pregnantets kat farmasy tpi dia samar2 yg 1garis tu terang lgi 1 tu tak terang.... jdi sya p klinik swasta smpai scan... doktor ckp sya tak mngandung.... tpi kdang2 sya trsa dlm perut sya kdang2 brgoyang2 hehe sya pn tak tau sma ada prasaan sya ja tau pn tak.... lgi pn ni prtama kali sya lmbt dtg haid dari 4org ank2 sya...biasa tratur ja....

sy anak sulung dulu beli lepas lahir byk. baju² pun bundle and beli yg penting je. keperluan pantang time tu sy beli set basic je..jamu semua x mkn. berurut pun ad kwn in law. byk org memberi mcm ipar duai. anak no 2 pun sama x beli apa² sebab ramai bagi. sy paham masalah kewangan tu. sy hanya mampu doakan agar urusan awak dan suami dipermudahkan. insha Allah anak itu pembawa rezeki untuk awak dan suami kelak 🥰

10mo ago

amiin ya rabbal alamin .. terima kasih atas doa awak .. semoga doa tu bbalik pd awak juga 😊