Sekadar ingin meluahkan rasa (sedang pregnant)

Sy tgh pregnant .. Kadang2 sy rasa mcm sy nie isteri tak bguna bila tak dpt nak masakkan utk suami .. lg2 bila org tegur suruh masak, sy terasa sgt .. sy ada eczema tak boleh sebarang pegang bahan mentah ... Suami sy sedia maklum dan dia ckp dia tak kesah pon klu sy tak masak, tak amik hati pon sbb dia tau sy mcm mana .. Semalam bila ada sedara mara dtg sy tak mbantu di dapur sbb kaki sy sakit sgt, sakit badan jd sy duduk di depan je sambil melayan tetami .. then td mlm ayah ckp "tak gugur pon klu buat keje umah, org lain pon ngandung juga" sy diam je .. ayah ckp sy nie tak btegur dgn spupu sbb penah bgaduh .. sbenar nya masa dia smpai da pkul 10 mlm sy da tak larat jd husband suruh masuk bilik rehat .. sy dpersalahkan sbb nmpak mcm taknak melayan spupu tu 😢 Ayah ckp "bila da kawen nie bkn nak suruh laki ikut je perangai kita, nak merajuk je pastu laki nak kena pujuk" Sy jd mcm nie sbb nakkan perhatian suami, dulu sblum kawen sy tak penah dpt phatian dr kluarga tak ada org nak layan sy .. smua sy pendam sndiri smpai sy jd seorg yg heartless.. jd bila kawen dgn suami lah baru sy dpt rasa ada org layan kerenah sy manjakan sy 😢😢😢 bila suami tlg amikkan makanan ke apa ayah ckp "jgn jdkan suami mcm org suruhan" sy terasa sgt .. mcm sy nie seorg isteri yg melayan suami dgn sgt teruk #sedih_rasanya

8 Balas

org tua zmn dlu mmgla..smua istri je kna bt..zmn skrg xmcm dlu dh..suami dh byk yg jnis bntu isteri.jnis fhm isteri..xyh nk kesah ckp org...asal suami kite fhm kite...nk2 nnti ad bby nk mkn powm xsmpt...mse tu sme2 tlong la...mcm sy klu sy yg pgg ank...suami tlong suap mkn...sme jgk mcm dia...sy smpy skrg wlaupun ank 2 dh suami powm masih suapkn time jga ank..jd sme2 knyg...xde nk ikut turn spe mkn dlu...xde istilah suami jd org sruhan...klu duk ckp gitu...kite powm jd org sruhn suami jgk la...bsuh bju,brsih umah,lipat kain,msk smua la...pdhl tu tugas suami klu ikut islam..yg tu xnk ikut plak ..tugas kite lyn suami ngn jga ank je...bt xthu je sis..yg pnting suami kite fhm...

abaikan je Ayah sis tu. sy Pon mngndung xbuat keje pape .. mmg la kalau buat keje xgugur,tapi kalau sakit sape yg tanggung melainkan kite. sy Pon kdg kalau tetamu dtg time sy rehat sy skdr jumpa mata pastu sy masuk bilik rest.even sy duk umah mak mentua Pon suami sy larang masak kalau xmampu. keje sy kupas bawang smbil duduk dpn TV jela. kalau suami okey kite cmtu,syukur sgt kan.part Ayah sis tu kire mcm ujian Kecik jela .jgn amek hati sgt ye...org tua zmn dulu mmg gitu.dia nak jd raja je,sume urusan nak bini uruskan. zaman skrg dh xrelevan bnda gitu. suami Pon ad tugas dlm rumahtangga.huhu itu pndpt sy jelaa

11mo ago

betul sis .. suami sy tak penah merungut atau complain sikit pon .. dia yg suruh sy rehat, tp bila ayah nmpak kita rehat .. kita pulak kena sound hmmmm ... mcm terasa lahh knp nak ckp mcm tu .. tp ckp mcm tu bila suami pegi keje or time suami tak ada kat umah .. depan suami tak ada pulak nak ckp mcm2

Sebenanye suami sis tu dh baik dah n die jalankan tggjawab as suami n fhm sis.. msalah skrg ni org skelliling sis yg mulut xbrape nk ok.. sis dgr ckp suami je bt ape yg suami suruh.. org lain sis xyah dgr dh bkn drg bg perhatian dkt sis pn slame ni.. jgn jage hati keluarge smpai suami terluka tu je sy blh nasihat.. sb ade kwn sy yg jenis family mulut cmtu then bile die kahwin semua family die nk kwn sy ikut ckp drg.. smpai suami kecik ht.. tp kluarge ppuan tu bkn peduli pn pasal kwn sy.. last skali diri sndri yg susah..

11mo ago

terima kasih atas pandangan ☺️

Sis sy fhm msti duduk serumahkn . Bincng ngn suami utk duduk asing. Kalau di rumah mentua. Try fakekan shj benda yg kita dgn suami je tau,biar dpn mereka nmpk kita ok. Lpas tu try duduk rumah mentua tak lama2. Supaya kita tak stress,org tua ni kita nak mereka fahm mmg susah sbb layanan isteri dahulu n skrg tak sama ,dulu suami gaji kecik pun boleh tanggung smua ,skrg suami gaji kecik isteri kena support,thts why mereka tak fahm , tp sy faham perasaan mentua tak faham kita tu ,sabar k fikir happy2 je utk baby

11mo ago

masalah nya bkn fmly mertua, tp fmly sy sndiri yg ckp mcm tuu kat sy .. skg sy da pindah umah, alhamdulillah ... terima kasih atas pandangan sis ☺️

Dear, abaikan ja kata2 org tua. Biasala tu teguran sinis dan tajam sikit. Masa pregnant ni jangan paksa diri sangat. Kena jaga emosi. Kalau husband you ok, ok ja la. Husband you tak rasa you membebankan pun. Yang penting, enjoy the pregnancy. Jumpa org2 ni kejap ja. Nnti lupakan ja apa yang jadi tu. Focus utk get ready lahirkan baby and distract la pemikiran you dari benda2 toxic ni. Take care ya dear 😘

11mo ago

terima kasih atas nasihat 😊betul, suami sy pon tak penah paksa sy buat keje, buat ikut kemampuan sy .. klu sy larat sy akan buat smua keje umah

x perlu amek hati sis.. ayah n suami sis dr generasi yg berbeza.. memg bpk2 zmn dlu jnis yg x mbantu istri sgt n sgt dominan dlm rumah tangga.. dyorg ibarat raja, dyorg je la btol.. zmn skg da lain sis.. suami istri sme2 bkerja, sme2 mbantu rumahtangga.. abaikan je ape yg ayah sis ckp.. dye x penah mngandung, dye x tw.. klu suami sendri x ksah, buat ape peduli ngn kata2 org..

1y ago

awak btuah ada suami yg sgt understanding..xpa part ayah tu, anggap mcm angin lalu

sye wktu pregnant Ade sme mcm sis mujur Ade suami yg memahami tpi bkn ayah lh abg ipar yg bunyi sye pmalas n mcm2,suami jga kita sbb risau psal zuriat dgn ksihatan kita tpi org lain dengki

11mo ago

betul, kadang badan sakit sgt tp kita tahan je .. takkan nak mintak simpati tunjuk kita nie sakit

suami okey, okey je sis.. yg ayah ckp tu bole masuk telinga kanan keluar telinga kiri je.. diam sekadar hormat org tua..

11mo ago

iya, sy mmg diam je spanjang kena mcm tu dgn ayah sy .. sy dgr kan je .. tp bila masuk bilik, sy jd mental skejap