Cara handle stress semasa mengandung?

Saya tinggal dengan mertua. Sy sedang mengandung. Sy tertekan sebab sy tak selesa nak masak guna barang2 dapur dia. Sy tertekan lg sbb sy takde privasi dgn suami. Sy tak selesa tinggal dgn kakak ipar dan anak buah. Sy ni tak bekerja kdg tu sy beli mknn nak buat makan dgn suami je. Tp anak buah dia habiskan makanan. Kdg sy beli sbb sy mengidam tp akhirnya dia hbiskan makanan tu. Sy xtaulah nak buat mcm mana. Sy pernah jatuh masa kandungan 4 bulan. Sy serik nak mengemas atau buat2 kerja dlm rumah mak mertua sy lg. sy terpaksa hadap kekotoran dlm rumah dia n hari2 sy tgk tandas selalu ada najis yg tak flush. Sy selalu terjaga 2 3 pagi nak buang air kecik tp sy terpaksa bau hancing hari2. Sy tak boleh teruskan hidup mcm ni. Ada bincang dgn suami nak berpindah tp mak mertua question pulak kenapa nak cari rumah sewa. Sy rse tertekan sgt2 sy xbenci keluarga dia ke apa tp sy tak selesa utk tinggal sekali. #pleasehelp #bantusharing

3 Balas

awak kena bertegas dengan suami cakap nak pindah duduk sendiri, kalau mak mertua awak question kan cakap je la mmg tanggung jawab suami untuk bagi nafkah iaitu tempat tinggal yang isteri selesa. nanti pun dah ada baby mesti la nak rumah yang selesa, kenapa nak duduk beramai dekat rumah mil lagi

2y ago

suami awak pun kena bertegas jugak la untuk awak, kalau mil tak kasi kenapa apa sebabbya kan. kita sebagai suami isteri mesti nak rumah kita sendiri jugak macam orang lain. awak cuba ye, jangan putus asa

takde menantu yg nak diam skali dgn mertua ,selagi boleh sabar awk bersabar dulu. esok awak dah bersalin awk kerja supaya tak hadap stress dkt rumah . Kalau suami tak setuju awak kerja ,awak berbincang dengan suami tanak stay rumah mertua .

bertegas dgn suami