Gugurkan kandungan.

Maaf, saya tahu soalan saya akan menjadikan beberapa pihak marah. Tapi saya masih belum berkahwin, planning dah ada cumanya lama lagi. Nak dijadikan cerita saya mengandung anak luar nikah, saya dah fikir sehabis baik sebab family belah lelaki sangat baik dengan saya. Jadi saya tak nak malukan family saya, atau sesiapa pun. Saya pilih nak gugurkan kandungan, mungkinkah ada komplikasi lain kalau saya nak mengandung lagi in the future? Atau macam mana? Maaf, terima kasih ya menjawab :)

28 Balas

ni pengalaman yg jadi dekat abg sy sendiri. dia sendiri ngaku dekat mak ayah sy dia dah terlanjurkan anak org and dia nak bertanggungjawab. awal2 mmng mak ayah sy marah.. tapi dah anak lelaki mesti kene tanggung ape yg dia dah buat kan .. lepas da selamat bersalin slow2 mak ayah sy terima menantu dia . sekarang anak abg sy dah 4 org and mak ayah sy pun rapat sangat dengan menantuu .. jangan gugurkan please. anak tu rezeki allah bagi. allah takkan uji sis klau sis tak mampu. better bincang dngn kedua family..

Saye nk ceritakan pengalaman sebelum ni, sebelum ni ada kawan saya mengandung anak sah taraf. Dorng mmg dh lame plan nk kawin tapi terlanjur. Disebabkan ummi nya nak dia habiskan belajar dulu. Die kena gugurkan. Walaupun die kawin dgn lelaki yg sblum ni. Sampai skrg tidak dikurniakan zuriat. Dan tak boleh terima kenyataan kenapa x lekat ² sampai skrg. Saye cuma ckp... mungkin itu balasan buat dia. Nasihat saya,, jangan lah gugurkan kalau tak nak menyesal seumur hidup.

saya pun pernah mengandung anak tak sah taraf , yes mula mula sama la macam awak nak gugurkan dia . tapi semuanya gagal . segala jenis ubat saya makan tapi Allah tetap nak dia hidup . bila saya dah bersalin rasa sayang saya dekat anak saya tu sangat lah lain dari kita sayang siapa siapa . sebab kita dah rasa sakitnya bersalin tu . apa apa pun awak solat , tenangkan fikiran insyaallah ada jalan nya

3w ago

Suka komen ni dan sub komen., 👍

Sis..jngn laa gugurkan kandungan,sya pn ada ank luar nikah. Mula2 mmng laa org pndang serong,ngata sya..lpas lhirnya bdak tu..org yg pndang serong ke sya tu bnyk mmbantu sya dri segi kewangan..rzeki ank sya x prnh ptus..biarpn kmi x ckp duit..tpi mkanan x prnh putus..wlaupn mknan x semewah yg lain.. Berani buat berani tnggung sis..jgn kita mnambahkn dosa yg ada lagi..bby tu x salah..kita yg kna perbaiki diri..smoga urusan sis dipermudahkan❤️

janganlah gugurkan dia..kesian dia..Jagan menyesal untuk kali yang kedua.. confess pada ur family n his family.. diorang mungkin akan marah dan malu..tapi fikirlah.. sebenarnya tu yang terbaik.. jaga lah dia..kat luar sana ramai lagi yang tunggu untuk ada anak.. kadang² dah ada anak Pon still diaorang berusaha nak tambah anak.. anggap lah itu sebagai penebus atas segala dosa u..

bile kite dah ada peringkat ni..Jalan dia adalah teruskan..kesan dan akibat apa y dah terlanjur kita kena tanggung.InsyaAllah xde masalah x dpt d selesaikan.berdepan same2 hadap kuarga lelaki..terus terang lbh baik..bincang baik2..supaya hanya awk berdua dan kuarga dia je tahu.klau nk jg aib sementara waktu duduklah d Rumah perlindungan.Semoga Allah permudahkan urusan sis

Sya tiada hak untuk beri nasihat cuma, nya saya kongsikn yg saya belajar jika kandungn belum capai 120 hari mngikut hukum hakam islam mazhab syafie tidak berdosa ,jika gugurkn kndungan lebih 120 hari ia haram berdosa besar kerana telah ditiupkan roh dalam jasad bayi.. semoga yang bertanya soalan ini dapat menjnggalkn kemungkaran yang telah dilakukan sblm ini..

1w ago

Manusia akhir zaman suka berfatwa tanpa ilmu, bagi nasihat atas dasar rasa2, kesian sahaja bukan merujuk para ilmuan dan ulamak terdahulu.. jika tak tahu cakap sahaja tk tahu atau cakap sahaja yg tahu.. org yang tak tahu belajar la jangan suka2 sahaja nk bgi hukum.. saya kongsikn apa yg saya tahu sahaja slbihnya saya tak tahu.. janji saya sudah smpai kan apa yang benar.. daripda saya smpai kn perkara yg menyakitkn hati org dan bgi nsht ikut nafsu semata2 memang ada dosa pada saya.

1. dosa besar. 2. haram di sisi undang2. 3. rezeki ni rahsia Allah. Allah dah bagi sekali ni, kalau kufur nikmat, siapa berani jamin awak akan boleh mengandung lagi in the future? tak nak malukan family, cepatkan proses perkahwinan tu. kahwin je dulu. walaupun status ank tu tetap tak sah taraf & tak boleh bin ayah dia, tapi dari segi malukan family tu maybe boleh avoid.

Haritu dlm ni ada sis ttc berapa tahun tah tp dia pernah cerita dulu dia pregnant luar nikah then gugur dia menyesal tak dpt2 lagi zuriat sampai skrg. Mana tah sis tu selalu nampak dia tanya soalan ttc or skrg dah guna anon

banyak kawan saya alami gugurkan baby after diorang kahwin perrgy tapi keguguran sampai sekrng diorang sedih belum dikurnai. ada yg kena ganggu lepas dia gugurkan kandungan. anak itu rezeki ank tu tak salah. itu amanah allah beri.