PANTANG LARANG

Maaf saya cuma nak tanya . Jangan kecam . Betul ke pantang larang orang tua 1) Suami tak boleh memancing waktu isteri hamil ..Takut anak sumbing 2) Ibu mengandung jgn buat kerja separuh jalan , nanti anak keluar separuh 3) Tak boleh bunuh binatang takut anak cacat

32 Balas

kita xtau btul atau x. lebih baik kita hindarkn. tpi kalau yg prtama tu, kalau trdesak sangat ataupum isteri mngidam memalam ke apa, boleh kot. kalau skadar untuk suka², mungkin lebih baik jngn la dlu 😅 kita pun takut juga ada apa² kn. haaa yg ketiga tu, sama ada kita preg ke x, xleh bunuh binatang sesuka hati. kecuali ia memudaratkn kita.

Yg no 3 tu mungkin ada betulnya tapi jgn ambik 100% sebab x kisahlah mengandung ke tak memang kita x bole nak sakiti haiwan. Sy pun kdg2 termarah jgak kucing husband sy suka sgt buang najis ikut suka hati dia 😂 memang mengamuk jugak la sampai naik geram. Bab begesel kat kaki tu yg sy x bole.. x suka. Makin mgelak makin suka nak dtg 😂

1. Suami tak elok tgl kn isteri sorg kt rumah, kot apa2 jd nanti 2. Takda siapa suka kalau org bt kerja separuh. Buat kerja biarlah smpi habis. Lipat baju jgn separuh je, lipat la semua kecuali kalah ada org gaji. 3. Mmg tak baik bunuh binatang. Sedangkan semut pn kita tak boleh bunuh.

Kadang betul tpi tngok cara la sis .jgn tetibe suami gatal nk g memacing sblum ni xprnh memacing kcuali kerja nelayan tu tkpelah. Huhu. Pstu yg kedua jgn buat keje sparuh jln nnti anak mls buat keje sparuh jln. Tu jer. Yg last tu jgn la bunuh bnatang kalau bnatang tk kacau kita.

Pantang Larang orang tua2 dulu wujud coz ada sebabnya. Apa pun kita Husnozun, bersangka baik ajer. Kalau mampu elakkan, kita elakkan... dan senantiasalah mohon perlindungan daripadaNya. Inshaa Allah semuanya akan selamat dan sejahtera. 🤲 Aamiin.

mcm bunuh binatang tu, kalau brlaku zalim, mmg x boleh lah, tp dah kalau ular ke lipan ke masuk rumah, wajib bunuh. jgn fikir, nnt jadi doa. ape yg kite buat niat krn Allah. contoh klau mancing, dah klau tu cara kite cari rezeki, nk buat cmna...

Mitos. Fikir yg baik2. Kalau kita buat dgn niat baik. InsyaAllah semua nya xde ap2. Positive saja. Saya 1st trimester pun mcm tu dulu, dok fikir ap org tua kita ckp pasal pantang hamil ni. Suami sy ckp, yakin lah dgn Allah, InsyaAllah semua nya baik2 saja.

Pasal memancing tuh sy pernah lah trdgr ustaz kata kalau kerja nelayan takkan 9bulan ta g memancing ta g laut cri ikan..kalau niat untk rzki tak ad mslah y penting niat..doa..kerja semua ni Allah y buat..y penting niat sis..

Bg sy lah sis..pantang larang yg kita blh ikut kita ikut saja sbb kdg2 pasti ada mksudnya knp org tua2 bkata demikian..xrugi jika kita ikut..satu lg org tua2 ckp jan slalu bdri dpintu nanti tme bsalin anak lama dpintu rahim..

Kalau rasa takut ble shj ikt. . Bg sy,yg memancing ni,mmg sy xbg suami p mancing,tu pn masa kandungan dh cecah 9 bln. .tu sbb tkt apa2 berlaku,laut tu luas,jd mcm2 sy fikir. .tp dri bln1,sampai k8 tu,sy izinkan shj suami p mancing. .