PANTANG LARANG

Maaf saya cuma nak tanya . Jangan kecam . Betul ke pantang larang orang tua 1) Suami tak boleh memancing waktu isteri hamil ..Takut anak sumbing 2) Ibu mengandung jgn buat kerja separuh jalan , nanti anak keluar separuh 3) Tak boleh bunuh binatang takut anak cacat

32 Balas

Sy rsa kta boleh ikut pantang2 ni dari berfikir ianya melalui sudut berbuat buruk / x baik lalu dptla kesan yg bgtu jgk.. jadi kta ambil sbgai pngjrn jak, jgn biasa memandang remeh.. buang yg keruh,ambil yg jernih jak 😉

Betul semua tu , bapa mertua sy kata kitab² lama mmg ade tulis pasal pantang larang tu. Kalau x percaya terpulang hak masing² tpi rasa nya benda tu x susah pun nk ikut...better elakkan je huhu

Semuanye terpulang kepada niat. Kalau memancing, niat sbb kalau memancing utk cari rezeki makan. Xde mslh tp suke2 mcm seksa binatang tu xleh la.. ni mak sy cakap.

Time pregnant, mak sy pesan perangai kna baik. Jgn suka membunuh binatang biarpun semut. Sentiasa senyum. Tp klu mengamuk sbb suami malas nk tlg kerja rumah xpe😆😆😆

4y ago

Ni mmg kelakar...tang suami je xpe ek...jgj anak keluar po badmood ngn suami...hehe

Mcm memncing 2 kite just fikir utk mencri rezeki...jgn fikir yg lain2..sbb husban pon ade g mancing tp husband ckp jgn fkir sgt..just kte fham utk mencri rezeki..😊

Bg sy kalau pantang larang ni mana yg logik kita boleh ikot. Die sekadar peringatan utk ibu hamil je setiap perbuatan tu kena dlm sederhana & berjaga2..

Percaya kepada Tuhan lagi penting kak oii..benda2 karut mcm ni bagus tolak tepi nanti tak pasal2 stres. Serahkan semua kpd Tuhan yg mberi zuriat.

Yang penting nawaitu tu, kalau berniat jahat memang la, contoh menyeksa haiwan or sebgai nya, org dulu2 ckp cmtu untuk kita beringat

Yang 3 tu btul, xboleh bunuh binatang tapi xdela pula smpai anak cacat. Tpi kalau lipas tu boleh 😂

4y ago

Sy pn sma suka bunuh lipas hahaha dh la selalu muncul kat kaki hahahha terkejut kiterr haha

kite doa baik2..semoga dipermudahkan..pantang larang dlu² tu jgn fikirkan sgt..insyallah xda ape...