Pantang larang org dulu2 .

Siapa sini msh lg berpegang dgn pantang larang org tua dulu2? Contohnya , tak boleh lilit towel / kain di leher takut baby terlilit tali pusat ? .

19 Balas

sya dari mengandung anak pertama tak ada ikut pantang 2 semua tu..kadang2 bila kita ikutkan sangat pantang atau larangan masa mengandung baby akan bermasalh bagi sya la..sebab sya mengandung ank pertama memang tak ikut pantang larang semua tu tapi bila bersalin anak sya Alhamdulillah sihat walafiat takde masalah..kita ada Allah kenapa mesti takut dengan pantang larang? bagi sya pantang larang tu hanya menakut-nakut orang mengandung..sorry la kalau komen sya tak berapa bagus tpi tu pendapat sya je

Ikut logik akal jugak..klu rasa x logik Jgn ikut..cth yg sy dgr org ckp x boleh mkn nasi sejuk/malaman nnt kepala baby besar, x boleh byk tdo nnt baby susah kluar, x boleh mnum ais nnt baby ada masalah paru2, jantung dan sebagainya

My mil always pesan jangan pakai shawl sbb berlilit. My mom cakap its okay boleh je jangan kerap. My mil always pesan ikut cakap org tua dulu dulu. And i was like haih senyum jelah. Tak ikut kang tarik muka pula😪😅

X sngt sis. Sy smua bt mcm biasa je. X prnah llit tuala kat leher. Tp Masa baby kluar pun tali pusat dia llit kat leher jg. Alhamdulillah selamat. Nasib baik baby keluar awal sminggu. Bnda nak jd tetap jd jga.

Hehehe...kesian org yg pakai tudung lilit dan pakai shawl..kene pakai tudung sarung ngn bawal jele lepas ni... hehehee mitos je semua tu. Semua berlaku dgn izin dari Allah.

Tak jugak...benda nk jd mesti ade sebab logik... Contoh org tua2 x bg main benda tajam takut baby cacat la ape lah... Tapi sebena nye utk elak ibu terluka... Tu je😅😅

Saya dr mula tak ikut pantang larang org tua, kita ada Allah. Doa je baik². In Shaa Allah semua baik² nnti 😍

Ada ikut ada tak.. selagi tak memudaratkan atau mmbebankan, sy follow.. yg mcam tak logik tu, sy x ikut.. hehe

Sy x ikot..tp bg sy klau pantang larang yg membawa kebaikan bleh je nk ikot selagi tak jatuh syirik..

Saya pegang jgk dgn pantang larang.. Mana yg kita rasa kita nk follow... Follow.. Rasa xnk terpulang..