low hb..

low blood.. any after check up today doc say low hb.. suggestions frens..

16 Balas

hritu saya pn hb low.. doc tuka ubt mcm dr acid folic shj...doc tmbh ubt zincofer..vitamin c.. b complex.. kemudian sama juga tak naik hb... last2 stat last month doc chnge pd iberet br hb naik jd 11.3.... tp iberet klu dkt klnik kshtn kerajaan dorg tak bg..minta kita cari dan beli sendiri d farmasi...mcm iberet kena amik 2 kali sehari.. pagi dan mlm sblum tidur... kne mkn ubt dgn jus oren spya cpt serap

5y ago

sy pun hb low dari 10 turun 9.5, baru 20 weeks. hari ni checkup doc suruh tukar ambil iberet. dua minggu lg kena jumpa doc harap2 ok laa.

jgn minum kopi..teh.. Nescafe.. Milo...susu...nak minum boleh tp kuantiti sikit tapi better no laaa.........makan zincofer with jus oren ...mkn sblum tido...bnyk kan amik makanan dari sumber haiwan...ayam ikan daging...kerang...time tunggu check up try mkn kekacang... insyallah hb naik ..

5y ago

mungkin sbb tu.. tapi I akan stop

sy mkn iberet folic kul 6am. lps 2 jam baru bfast. lepas tu almost everyday mkn jambu batu. sekali sekala hati ayam, bayam. baru naik hb. susu jgn skip minum...cuma kena gap 2-4jam lps mkn ubt tmbh darah. kopi n teh definitely x boleh. milo ok tp kena cair2 je la

sy 7 week hb low jugak😂 lawak awal2 da low . hari2 sy bedal pegaga dgn buah jambu . terasa bdn da tak lesu mcm aritu . mungkin hb da naik . mggu dpn appt . hope betul2 naik

5y ago

dont worry pasti boleh . hehe .. jambu batu mmg cepat naik hb .. awk try google2 mknn yg membantu naikkn hb dgn cepat . mungkin membantu

Been using Blackmores pregnancy multivitamin (Inc folic acid) am/pm nonstop from first trimester until now 18 weeks.. HB maintain 13 - 14.. Highly recommended..

4y ago

X, Sy lgsg x dpt ubat dr KK so xde mkn vitamin lain dah selain multivitamin Blackmores shj

sy pn hb low . ubt lain semua xjalan . sbb pening ..loya dan muntah .. doc suggest maltofer fol . hb naik . rasa die pn ok . mcm choclate .

5y ago

Ubat tambah darah jugak . Cuma doc suggest sy mkn maltofer fol sbb sy x boleh masuk dgn ubt iron yg lain . Die kne hisap ubat ni . Rasa choc 😁

mungkin boleh cuba makan obimin(vitamin) dengan nasihat doktor..

makan sup daging or tulang.. comfirmm naikk.. ibu dan adk sy da pernah try..

jambu batu,sayur bayam,hati ayam boleh menaikan hb

makan jambu batu sblum pergi check up kat klinik..