Hb low setiap kali check up

Bila check up, hb asyik low. Dah buat macam2 dah, tetap low jugak. Sedih lah macam ni 😞 Sekarang dah 27minggu, setiap kali check up mesti hb low 😞

2 Balas

Sama macam saya, anemia in pregnancy Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, macam saya, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗 Selain daripada tu, jarakkan pengambilan susu dengan ubat yg kk bagi. Kalau nak minum susu, seeloknya 2 jam sebelum atau selepas makan ubat kk. Nurse ada bgtau saya yg susu tu menghalang penyerapan zat ubat kk.

Sis, doktor bg ubat apa skrg? Brpa byk low sis tu.. Sy prgnancy sblm2 ni semua hb low. Skrg pun sama... Tp last 2weeks sy bebas anemia 💖 tp nk muntah makan ubat tu.