fm or bf

Hi korang , alhamdulillah baby mummy dah 10hari hari nie .. Mummy de satu problem which is each time mummy bf baby macam ta puas , until mummy terpakse campur dgn fm pg td .. Mummy rase cam down giler sbb ta mampu na fully bf , lgpun nipples crack mmg sgt teruk , dah google cara lekapan mulut bayi but still baby bukak mulut kecik jer .. Sedih lha klu bg fm sb baby kecik sgt lg .....

12 Balas

Macam mana mommy tahu dia takcukup susu ya? Bayi kadang kadang bukan nak menyusu, dia hanya nak menempel, sebab bayi baru lahir normal nak menempel dengan kita, dia 9bulan dalam rahim, baru nk kenal dunia, memang dia nak ada dengan kita. Sangat awal untuk buat keputusan campur fm. 🙁 Nipple crack, bila terjadi lekapan takbetul, normal untuk first baby, sapu susu kita dekat nipple. Ajarkan selalu biar mulut anak dekat bulatan coklat tu. Nanti dia biasa sendiri. Risau nanti bila dah kasi fm, anak nipple confuse mommy. Keep positive, jangan down. Nanti susu drop. Boleh cuba lagi mummy.

Jadi ibu kena tegas tak boleh cepat mengalah . Kalau dari awal dah niat nak fully bf , yakin lah pada diri sendiri . Dua tahun bukan sekejap , ni awal lagi nak mencuba masih dalam tempoh pantang kan . Setiap ibu hadapi perkara yang sama , struggle nak buat lekapan yang betul . Kena sabar , kuat untuk anak . Enjoy susu kan baby . Buang masa je stress stress ni . Buat apa nak serabut kan fikiran sendiri . Tarik nafas , tengok muka anak , ambil semangat , yakin kan diri boleh fully bf .

5y ago

Awal awal ni kalau boleh tolak tepi fm . Tapi kalau nak bagi juga terpulang , jangan sampai ibu menyesal nanti kalau baby terbiasa dengan fm sampai tolak susu badan . Awak stress stress macam ni nanti susu badan pun boleh drop

Hi sis, saya pun down sangat sebab saya tak dapat nak bf sebab postpartum depression and masatu baby kuning teruk. Mak saya pun marah2 jadi saya pasrah bagi je fm+bf asalkan kuning turun. Sampai sekarang saya kasi fm je dan mentality positive sebab saya student and sakit. Mommy kalau still nak sangat bf saya highly recommend guna nipple shield. Insya allah dapat bf.

5y ago

Thanks tau sis , ssah na dpt org yg dlm situasi sama ...

Be strong. Awal2 memang dia tak pandai nak hisap. Lama2 pandai tu. Macam saya dulu. Niat nak fully breastfeed baby. Sampai sekarang. Alhamdulillah 2 bulan lebih dah. Awal2 memang sakit. Dengan breast bengkak lagi. Be happy. To bole tolong hasilkan banyak susu. Kalau stress susu bole drop. Try lagi ajar dia sampai bole. 💪

Stay positive.byk bca article/video ttg penyusuan badan. Sa pn mula2 xdpt bg bf kat baby sbb mulut kecik.. Tp mnta bantuan nurse/kumpulan sokongan penyusuan ibu kat hospital or klinik.they will help. Skg syukur baby still fully bf until 4months now.

haah saya mcm tu la.. then saya pergi mengurut.. tp saya bersalin normal, so xde masalah pergi mengurut.. dlm 1mggu air susu da byk & pekat. sy pun mnm susu, 2x sehari.. pg+ptg or pg+mlm.. kena ada mindset susu kita byk & pekat, so anak kenyang..

Anak sya dulu pun mcm tu.. lama lama dia akan pandai hisap dengan betul.. so dia akan puas menyusu.. just keep df jaa.. macam anak sya, klau mnyusu satu sesi just 5minute or less.. tapi kerap.. sejam sekali atau stgh jam sekali

ada baby lahir x brp pndai nk menghisap terutama baby lahir secara c-section, ataupun masalah pada mulut baby, cuba baca https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tongue-tie/symptoms-causes/syc-20378452

5y ago

Okok sis , td sy pun bru terjumpe nipple sheild nie , na kena try jugak dulu .. Thanks tauu

Jangan campur fm dgn susu badan. Cuma ubah susu badan ke dalam botol.. bg baby try dulu. Cari botol yg nipple muncung.. kecil utk mulut baby...

Mummy minum sup banyak2, tuam breast dgn tuala suam + urut spya bole less pain. Don’t stress too much coz it will effect.

5y ago

Stress mmg stress sis ....