BF Vs FM

Hi Mommies, baby sy dh umur 3 bulan dan sy deliver through cs. So sejak first baby kluar dia dh kna bagi FM sbb susu mummy blm ada but lama2 bila susu dh ada dia minum susu mummy mix dgn FM, sjak sminggu lalu my baby refuse nk bf, dia lebih prefer FM.. Bila sy nk bf dia, baby nak muntah ?pastu bila kita pump & letak dlm botol pun dia x nak susu tu.. Dia lebih suka dgn FM. Sedihnya saya.... Ada x mommies ada experience yg sama?

1 Balas
Expert

Buat skin to skin semula dengan baby. Biar dia kenali semula sumber susu ibu. Offer breast dulu untuk galakkan baby latch. Takut baby sudah biasa minum dari botol juga. Kalau nak, boleh jumpa lactation counsellor dengan mendaftar di www.permatasusuan.com (National Lactation Centre Malaysia).