Beza EDD

Klu kira manual sy dah 11w+. Tapi bila scan di kk & swasta baru 8w+. Ada x mommies kes mcm ni. Bila scan tarikh edd x sama mcm kira manual? Doc akn follow tarikh mane?

11 Balas

Sy pulak 16week tp bile scan jd 17week😅 trlrbih smnggu. Tp dktor kata normal klo telebih or tekurang smnggu . Klo kurang 2-3mnggu tu yg xnormal tkot bby tak berkembang atau dok takat tu and tkde heartbeat tu yg bhye.. Tp klo sis mmng dh yakin dgn tarikh period kdng ade yg persenyawaan lambat and ade heartbeat its oke normal je klo bby still bekmbang walau usia dia lari sikit dri tarikh period.

Awal² kehamilan tu Dr ikut yg scan. Tapi skrg dh trimester ke 3 perkembangan bby cpt pulak . Seolah² usia dia mcm yg nurse kira manual. Jadi skrg saya keep in touch dgn pakar di hospital. Tak tahu mcm mana. 2minggu lagi pegi hospital

Sy pun sama, bila nurse kira awl2 pegi kk dlu dh 10 weeks, tp bila scan bby baru 8 weeks😁 org tnye due date bila, kite xtahu nk bgtau yang mne. Keliru jp, tp doc ckp tu prkra biasa.

Biasa doc akan ikut edd dkt scan tu. Biasanya terjadi macam tu sebab waktu subur lambat. So waktu lekatnya pun lambat. Kalau doc cakap okay semua, in shaa Allah okay.

Sy alhamdulillah first time cek dkt swasta time tuh 7 weeks and di kk pun 7 weeks. App sy gune pun tepat je mcm doc bg

Macam saya plk hartu ikutkan 8 or 7 weeks mngikut last period ...tpi bila scan doktor cakap 9 weeks xthu mna stu nak ikut

4y ago

Ikot scan lg tepat sis.

Normal la tu....kdng kita xtau time subur terlari sikit....sy ikutkn dh 8w tp scan br 7w

Saya pn mcm tu jugak . dlu scan mse 10 week ttibe lps scan jd 8 week ..

Sama mcm sy...sptut da nk msok 13weeks tp scan bru nk msok 11weeks 😊

Sy ikut period edd 4/3/2020 Scan : 16/03/2020 Doktor ikut scan