Scan berbeza

Salam mommies, usia kandungan sy 11w4d, baru buka buka pink dekat KK. Sebelum ni dah scan di swasta, EDD 22.6.23, nurse KK kira pun dpt 22.6.23. Tapi bila doc KK scan tadi EDD jauh beza 10hari, 12.6.23. Mesin scan KK mmg lain dari swasta ke ? Patut ke sy risau ? #ingintahu

13 Balas

Mmg akan lain sis. Ikut accuracy of the machine. Walau pon ada EDD, still tarikh bersalin boleh jd berbeza. Haha. Mcm kitorg hr tu, towards the end, doktor siap ckp, "i dont think we'll meet again next week..." Betul pon. Hahaha. Walaupon EDD lg 2 weeks

Kalau regular period kita pakai LMP saja. Kalau irregular kita ikut scan. Scan ni pun bergantung atas yg handle jgk. Jgn risau.. plus minus edd 2w tu biasa la.. kalau jauh sgt lari akan repeat scan balik semula.. nt lg nak dekat due scan lg berubah

Tak perlu risau. Ini perkara biasa. Saya pun ada 2 EDD berbeza. 10/2/2022 dan 8/2/2022. Tapi bersalin 20/1/2022. Itu hanya EDD sahaja. 🙂

1y ago

Iye, betul. Once dah masuk 37 weeks tu bila bila boleh bersalin sebab baby dH matang.

Kalau regular period ikut yg kita kira, kalau irregular period ikut scan. Ni yg saya belajar. Scan pula bgantung kpd yg handle mahir ke tak, apepun tk perlu risau.

x byk beza nya tu .. slalu nya doc akan ambik yg awal pnya .. mcm sya 3 tarikh edd berbeza .. 14/16/18 doc ambik 14hb je ..

normal je awak. nnt kedepan scan berubah lg. sbb scan akan detect ikot perkembangan janin dlm rahim kita. kalau lari byk baru ptot risau

kalau doc sy aritu, dia repeat scan balik sbb lari jauh gak 2 minggu... after 2nd scan Bru ok ikut edd.... kdang2 tu sbb mesin sama sis...

Sy irregular period..ikut date period lewat sbulan dgn scan..tapi sbb dah byk Kali scan doc ikut Yg scan..

EDD ni cuma estimation je, nanti sebelum bersalin pun Dr akan scan lg sekali.

asalkan x berbeza lebih dr 2 minggu should b okay😊