weeks

Kiraan minggu ikut last period or scan? Sb sy sepatutnya 11 weeks. So lepas scan baru tahu 5 week. Keliru ?

28 Balas

Sis, apa update terbaru? Sy lebih kurang mcm sis. Ikut kiraan LMP minggu lepas 9 minggu, tapi scan 5minggu. Kantung pulak kosong. Doc suruh datang lagi dua minggu. Ayat doc menakutkan buat sy risau "datang lagi dua minggu utk tgk baby jadi ke tak" muka sy terus sedih. Sementara tunggu dua minggu tu, cari2 la post org senasib sy. Dua minggu terasa lama sgt :( Sis mcmana update skrg?

4y ago

Sy pn sma sis. Bru2 scan kndungan baru 6w2d. Iktkan LMP spttnya da 9w4d. 2 hari lepas scan ada nmpk janin tpi dctor kata samar2 dia suru dtg jmpa 2 minggu lgi. Dah lah scan kat kkia tu ada yg tk bole print gmbr. Ikutkan period sy memng teratur jga. Tiap bulan dtg. Kdg lmbt bbrpa hari je. Jgn risau fkir yg positif je. Sy pn tgh menunggu jmpa dctor lgi 2 minggu.

Kadang janin lambat sikit berkembang.. Mcm saya awal² ritu kalau ikut period kandungan 12week tapi scan 7week, pastu minggu depannye dokter suruh dtg balik cek kandungan 14week scan pon 14week. Kadang dia lambat sikit berkembang tapi kena pasti kan janin berkembang kalau tak, maksudnya janin tak menjadi 😊😊

4y ago

Dah boleh nampak dah cuma dia tak jelas sangat

Ikotkan kira basrd on bila last period tp kdg2 xsama pun. Msa saya preggy dulu pun 3x appointment (lain2 hari) utk tgk actual due date sbb saya mmg langsung xleh follow tarikh last period since xsama. Last2 doc ikot based on scan yg first skali scan punya after compare 3x scan tu.

Sllu tgok scan. Sbb kalau tarikh period macam saya tak regular so doktor nak scan untuk confirmkan due date. Dah byk kli scan smpai doktor pening sbb masing2 lain due date 😅 lg dua mggu kena scan balik..ikutkan period dah 17week tp bila scan bru 11week

Sy jenis tk teratur period..ikut lMP 11weeks pas msa pg scan doct ckp usia baby sesuai dgn LMP 11weeks...alhmdllh blh tengok baby aktf begerak2 dan hearbt dia 166 laju sgt tak ye..dict ckp its normal sbb baby kecil lagi..

Saya pun sama. Sy ingt betul2 yg last haid. Masa register tu doc scan baby ada 11hari perbezaan usia dr tarikh last haid. Late ovulation kot. Doc dh tukar edd, ikut usia yg di scan.

Sy bila ckp ikut last period, doc ikut je sbb sy mmg catat dlm apps period tracker. Tp bila scan mmg lewat sikit.

Selalu mmang xsama kiraan kita dgan kk..saya pun klaw ikot 2hari lpas da 25w..tpi kk kira baru 24w6d..penin dah

Last period tu bukan last tarikh sis period. Last period tu maksud dia hari pertama sis datang period.

saya ikut first period... due spttnya 1.5.2020.. tapi masa scan due date 30.4.2020.. tak jauh beza...