Hubungan intim selepas bersalin

Kenapa ye selepas bersalin rasa tak ada nafsu nak bersama suami. Saya dah 6bulan bersalin tapi baru 3 kali bersama tu pun rasa tak enjoy. Rasa agak menggelikan 😭 kesian suami tapi saya betul2 takde nafsu.. masalah hormon ke ni? Ada mummy2 alami benda yg sama? Edit : saya pun menyusu badan dan cucuk perancang depo. Situasi saya sama macam mummy2 kat bawah. Mungkin tu la kot penyebab nya kan 😢

30 Balas

yer sama mcm Sy.,skrg baby Sy dh masuk 5 bln.,dan Sy menyusu bdn secara full.,tmbh pulak cucuk depo perancang keluarga.,setiap kli suami ajak bersama,Sy terus rasa nk marah sb sy xde langsung rasa nk bersama tu buat masa skrg nie.,kadang2 jd mcm patung Jew,biar suami Jew puas,diri sendri xpuas pon xpe..,tp suami sy kadang2 tu Cuba la juga nk fhm Sy,.dia juga cuba naikkan berahi Sy dlu sblm ke next level tu.,tp mkn masa la.,kesian jgk la kt dia.,hrp2 hormon stabil kita nie ibu2 cepat pulih la yer..,

ye. sama. ank sy nk 8 bulan dah. masa cucuk depo,rasa 3 bulan skali dua je bersama. sbb mmg kering. nafsu hilang . dgn penat jaga anak. dulu masa pregnant ,sbelum pregnant xmcm ni . ptut smlm sy cucuk 2nd depo. tp sy xg klinik. sy nk rncang sendiri. depo ni mmg kacau nafsu sy. dgn darah xhenti2 . penat nk ganti pad tak sudah2. ni tunggu period stabil balik. kan bila pakai perancang dia stopkan ovulasi kita . masa yg paling kemuncak nafsu tu bila time ovulasi je. tp tulah.. malas dah

1y ago

setuju 😞 habis tu rasa nak makan je. Makan benda manis2.

saya anak nak masuk 6 bulan dah, belum pernah bersama lagi 😬. banyak jugak faktor penyumbang saya fikir: - risaukan luka epi padahal semua elok je sembuh - takut sakit mcm first time nak bersama - nafsu nak bersama takde - penat jaga anak sendiri (fully hw) - anak telinga lintah, bising sikit terus terjaga. plus dia tak boleh tidur sorang² terus nangis. - risau termengandung lagi walaupun dah makan pil dan pakai kondom

1y ago

sy pon anak 5bulan lebih baru try brsama sekali. itupon nak xnak ja cuba. semua sebab2 lebih kurang sis jgk. takut sakit, takut trmengandung lg, badan letih urus anak, buat krja2 rumah + fully bf,. & yes 1st time mmg sakit 😓. dia pnya rasa tu mcm nk tkoyak balik ja hahah. lg sakit dari 1st night. bnyk kali sy tolak perut husband n suruh dia pause kjap. hampir2 nk suruh stop terus tp pikir klau xcuba skrg bila lagi 😅. tp 2nd, 3rd brsama dh ok. cuma kdg2 tetap rasa sakit bhagian jahitan yg rapat ke bontot huhu

salam n hi mommy..mmg if cucuk perancang akan ad effect dr segi hormones kita...mungkin boleh tukar perancang yg lain..cth IUD...lebih selamat...and xganggung hormon...iud boleh pilih either 5 years ( with hormones) or 10 years ( w/out hormones)..once dah ready utk next pregnancy boleh je buang iud..and jgn risau...xde effect or rasa ap semasa bersama...☺️

1y ago

Tukar perancang sis, saya dulu depo lepas tu ambil pil sbb depo buat saya kurang bernafsu dgn suami.. Mkn pil perancang baru okay

Normal lepas bersalin kita hilang nafsu untuk bersama suami. Pakai perancang atau tak bukan penyebabnya. Ada satu hormon dlm badan kita makin hilang lepas bersalin, plus penat & faktor2 lain. Saya pun fully bf & xpakai apa2 perancang, tapi layankan ajelah suami 😂 Kesian kalau biar lama2.

Sama macam saya,mungkin badan terlalu penat dan hormon tak stabil.Saya cuba ikhtiar makan jamu.Saya cuba jamu kak km,alhamdulillah makan try sebotol je ada nafsu balik.Lepastu saya stop 6 bulan,saya tak berani nak konsisten ambil benda macam ni.Rasa tak ok ,baru saya try ambil balik.

normal sis, hormon terganggu. dulu masa ank 1st saya pn gitu.. lama jgak nk OK. terus terang dgn suami bg dia faham. Kdg2 sbb penat uruskn ank2, letih,bf ank n mcm2. then perancang lg. hormon kita stabil.. ambil masa jgak lah. skrg sya berpantang ank no 4 suami dh faham alhamdulillah

sy dari kandungan 5bulan last bsma suami skrg ank 4bulan dh tk bsma suami saya tkut bsma suami sbb tkut rsa macam first time bersama tkut termengandung wlaupun dh pkai perancang jenis iud🥴 geli je rasa bila nak bsma..hmmm nanti suami balik bulan jun risau pulak 😌

samala. ank sy dh nk msuk 5 bulan bru 3 kali brsama. stiap kali nk brsama rasa takut sgt sebab takt🤣.. and xbrnfsu sgt sbb busy jge ank je. xbrsme pun xpe. sbb jahit bnyk sgt smpai lubang bontot. tp tulah kdg2 kesian jgk.

Normal. Sbb hormon x stabil. Lagi2 kalau ibu menyusu badan. Sbb tenaga dah banyak abis menyusukan baby, jd penat dan hilang nafsu. Ada org ada je nafsu, ada org lepas bersalin kurang nafsu.