scan baby

kenapa ya scan baby kena tahan urine??

11 Balas

dia ada byk faktor knp doc suh bg bladder full.. selain nk detect kantung bby..tp dlm ms sm doc juge leh detect sm ada kita ms pregnant ada mengalami ketumbuhan ovari aka ovarian cyst or fibroid...klu tw awl ms preggy ada mslh fibroid or cyst..doc leh pantau awl n leh bncngkn prosuder apa nk buat utk kita.. misal kata ms pregnant ada fibroid n fibroid mmbsr togthr ngn bby..maka doc akn bgtw sm ada nk operate fibroid or sebaliknye sblm continue da pregnancy dgn selamat.. byk faktor sbnrnye ... anyway... take care mommy2 smua.. mg Allah prmudahkan segalanya spnjng pregnant dan melahirkan nti ea...aamiin😘✌aja2 fightimm✊✊🔥🔥

bukan tahan urine. sejam/2jam sebelum gi scan minum air banyak2 makesure bladder penuh, supaya bladder akan push uterus kita for a clear picture of the baby sac. baru nampak clear sekali dgn kantung baby dan heartbeat.. hehe tapi mmg tidak disarankan kencing sebelum scan, nanti x berapa clear. sebab tu kot mereka kata tahan urine. sebab setgh pregnant ladies frequently pee.

6y ago

ouhh ingatkan kne kemut thn kencing..haha tp rasanya x pernah plk doc ckp mcmtu

masa first saya nak scan sbb nak makesure pregnant, masa tu dalam 8 weeks kot..masa nak sebelum scan doc suruh saya tahan kencing dlu supaya urinary bladder saya penuh, supaya bila scan kantung baby akan clear tak susah nak cari sbb masa ni kantung baby masih kecil sangat2..itu pengalaman saya masa scan dlu hehe

Untuk early pregnancy, we need full bladder supaya nampak baby dalam rahim. Kalau dah besar kandungan xperlu tahan kencing dah.

ohhh... saya bru tau.. ritu dah kencing smua bru scan.. 9 minggu bru buat buku..

tak tahu pun nak kena tahan urine.. 😅 well I'm a new mommy 😆 hehehe

sbb bila bladder full mudah utk nampak lebih jelas.

Macam tak pernah tahan bladder atau urine pun

saya tak pernah pula kena hehe

Tahan urine? Macam mana tu?

5y ago

Dr akan suruh kita before dtg minum dlu banyak2 jgn kencing selagi xscan sbb nak bg nmpak jela bby dlm rahim nt