Mintak pencerahan

Hi semua , nak tanya momy momy kat sini kalau pergi scan baby sebenarnya kita kena tahan kencing atau kena kencing ? Sebab sy tengok ramai kata kena tahan kencing tapi sy pergi klinik doc kata kena kencing kenapa tak kencing nanti tak nampak

8 Balas

sy tak tau kk gov mcm mn selasa lepas sy pi scan kat swasta, kat notis ada tulis 2w-12w wajib minum air 2@3 gelas sebelum masuk scan. jangan kencing dulu. 13w ke atas kena kencing dulu sebelum masuk bilik doktor untuk scan kalau untuk yg dtg nk scan telur/rawatan ikhtiar hamil, wajib minum juga 2@3 gelas & jgn kencing dulu sebelum scan

Kalau saya punya pengalaman, kena tahan kencing. Lagi banyak minum air , lagi bagus. So bila pundi kencing penuh, lagi senang nampak apa yang Dr scan tu. Sebab kantung pun kecil lagi kan. Melainkan kalau dah ada baby bump tu, dah tak perlu kot tahan kencing semua tu sebab dah senang nampak baby dalam tu

Ats dr kot. hritu pergi klinik swasta nk scan sruh minum air sebotol dulu smpai penuh pundi. Pastu g klinik lain xthn kencing pun boleh nmpk hearbeat baby 6w. sbb mase tu alahan teruk mmg bdn kurg air. nmpk liplap2 jantung dia berkelip.

Sebenarnya ikut badan kita, ada orang senang nampak kalau pundi kencing penuh ada orang kena kosongkan dulu baru nampak so tak tetap sis. Macam saya kena kosongkan dulu pundi baru jelas scan 😁

mggu lps sy scan pundi xpenuh walopon mse tu sy rse mcm nk terkencing da 😂xbrp clear sbb screen tu separuh jd gelap.. tp nampak la full kantung.. maybe depends pd mesin kot

Masa saya scan kat swasta memang dia suruh tahan kencing dulu sebelum scan. Supaya nampak jelas masa nak scan. Alhamdulillah jelas nampak jantung baby berdegup dalam kantung

ikut doc la kut agk nya. sye masa scan dh kencing. nmpk jee 😂 kalau check up kk, kne urine test dlu bru lps tu jumpa doctor scan 😂😂

tahan kencing 2 jam sebelum cek up