SUSU ANMUM MATERNA

kenapa ya saya minum susu anmum tu cirit birit? malam tadi baru start minum, smpai ke pagi pun saya minum tp still cirit birit. tak sesuai ke apa ya? mohon beri penjelasan ibu ibu?

50 Balas

saya minum susu everyday, mampu milik. nurse kata susu everyday pun bagus, saya lupa lah apa kebaikan dia. kalau xsilap saya dia boleh tambah darah merah. anak kedua saya minum similac mum.. similac mum dah ada folid acid, calcium & iron. sangat bagus jugak. plus bau dia kurang sikit. saya pernah minum anmum, tapi xmasok bau, minum sikit je saya terus rasa nak muntah, tapi cirit tu tak ada lah.

Saya memang ada lactose intolerance and saya minum susu anmum. Tapi saya ambik susu anmum lacta. Masa awal-awal tu memang selalu keluar masuk toilet. Asal pagi je lepas breakfast dengan susu anmum ni berlari masuk toilet. Susu anmum ni mmg melawaskan. Perut kempis je everyday hahaha plus selalu kentut kentut juga. Banyak angin kan. Tu yang tukar ke Anmum lacta. Okay je sekarang.

Kenapa saya minum susu anmum okay je? Takde sakit perut or cirit birt? Maybe saya okay je kot dengan susu anmum. Tapi satu je susu anmum ni dia manis bagi saya. Sekali tengok kandungan gula dia boleh tahan tinggi. Fuhh.... risau jugak tapi saya selalu minum then counter back dengan air masak banyak banyak. Takut lah GDM ke apa nanti dah satu hal

Masa awal awal pregnant dulu ada jugak minum susu anmum ni. Rasanya anmum materna ni. Tapi tak kena dengan perut. Banyak angin... Tapi habiskan jela susu tu sebab sayang husband dah belikan hehehe. Lepastu jumpa doc tanya apa nak buat dia bagi saya cuba susu apa entah lupa Mamil kot. Alhamdulillah okay je dengan perut takde sakit perut ke apa.

Susu ibu hamil ni mcm susu baby jugak. kena try n error. selalunya kalu minum susu anmum ke susu apa apa, cirit birit/sakit perut tu tanda nya perut tak sesuai atau orang panggil lactose intolerance. Kawan saya pun ada je yang minum susu anmum and end up sakit perut plus banyak angin. Last last tukar je susu lain and semua okay balik.

Hmm..saya pulak lain sis jadinya masa minum susu anmum ni. Saya tak sakit perut atau cirit-birit tapi berat badan saya naik hahahaha. saya pun takpasti ada kaitan ke minum susu anmum ni naikkan berat badan. Sebab saya baca ramai yang minum kesan dia banyak angin, sakit perut mcm tu. Tiba saya dia naik berat badan pulak.. Aduh...

Susu anmum materna ni banyak feedback saya baca benda yang sama. Satu, sakit perut/cirit birit the yang kedua dia mcm cepat lawas. Yang cepat lawas tu okay lah kot boleh tolong digestion. Tapi mcm tak elok jugak sebab nanti perut kosong je kan. Saya alhamdulillah try Fernleaf pertama kali sesuai je sampai sekarang.

Kita dulu masa awal mengandung minum susu anmum okay je sampai lah ke 9 bulan. Takde sakit perut atau cirit birit minum susu anmum. Tapi bila cuba susu lain mcm enfamama ada kena sakit perut tu semua. Ikut perut jugak ada yang sesuai ada yang tak sesuai. Bagi kita ok je minum susu anmum takde apa apa pun.

Lagi satu satu, susu anmum ni kandungan gula dia tinggi. So chances nak kena GDM tu tinggi. Better tukar susu anmum to susu lain. Kalau yang minum susu anmum kena cirit birit mcm sis ni mungkin sis ada lactose intolerance. Sis alah dengan laktosa dalam susu tu. Kena tukar susu lain lah kalau tak elok.

Fuhh, kita sami sis. Sakit perut tu tuhan je tahu. Dia punya memulas macam nak meletop perut ni hahaha. Saya consume seminggu dua je susu anmum ni. Then bagitau husband why minum susu anmum ni sakit perut pastu cirit birit. Dia terus tukar beli susu lain. Minum Fernleaf okay je takde alah apa apa