zincofer

Kenapa saya makan ubat zincofer waktu pagi.. akan muntah-muntah..mmg macam tu ke?sebelum ni makan ubat dari KK jenis yang lain..sbb hb turun..KK bagi ubat lain..ada cadangan x..nak bagi tak muntah..risau pulak..?

60 Balas

Assalamualaikum/ Slm sejahtera semua. Sblm ni stiap kali drh sy rendah, selalu dbwh 11. Slps sy mkn zincofer ok. Darah pn cantik. Cara saya atas nasihat doktor: 1) Cuba mkn zincofer sblm mkn. Kalau rasa bloating muntah2 tak ssuai, next day cuba ambik slps mkn pulak. Then mana yg ssuai, blh teruskan. 2) Zincofer tak blh ambik bersama susu. Kalau nk mnum susu, kena jarak 2 jam sblm atau slps ambik ubat zincofer. 3) Jgn makan ubat ni sblm tdo. Kalau blh mkn 2-3 jam sblm tdo. Kalau tak mmg rasa pedih ulu hati, bloating, nak muntah, segala lah. 4) Yg terakhir, kalau tak jalan jugak, blh mtk advise doktor inform ubat ni xssuai utk u, so anything doktor blh suggest nanti. Diharap membantu.😊

1y ago

Lepas makan zincofer ni, kena tunggu 2 jam baru boleh makan nasi atau makan pape kan?

zincofer makan sblh waktu malam..stgh jam sebelum tido..2jam selepas makan..boleh ambil zincofer sebelum tido..jika baru2 lagi preggy..mmg kepala n tekak x bole terima..tp kena pksa jugak..fikir utk bb.. bole minum dgn air putih suam atau air limau/sunquick kosong..utk makan ubat zincofer tu.. *Masa preggy kalau bole elakkan minum air berkafein,bergas,n tajam.. Milo Pon Ada caffein ..so kurg2 kan minum air berkafein..1-2 cawan dalam jumlah terkawal masih okay lagi..kalau bole kurg2 kan lah atau elak kan..bole jadi sebab minuman n makanan tu..hb Tak Naik..

Sama dgn sy, biasa sy mkn sblm tido...dlm kol 1-2 pagi mesti bangun & muntah, x tahan sgt rasanya bau dia kdg sampai x blh tido..bincang dgn suami, suami kata pergi famasi je la beli vitamin lain yg x muntah sbb dia pun tak sampai hati tgk sy x blh tido & muntah pagi2 buta...sy kata dkt suami mnggu ni ada check up nanti sy bg tahu doktor, alhamdulillah doktor tukar vitamin lain..tp doktor kata vitamin lain ni x tinggi iron, kalau hb x cantik kena mkn semula vitamin zincofer tu...

4y ago

Makan kerang,bayam merah,hati ayam,

dlm banyak2 ubat tambah hb,zincofer lh yg plg kuat..elok minum waktu pg masa perut tgh kosong..ambik dgn jus oren @ buah limau biasa tu pun okey utk bantu ubat tu serap..jangan minum dgn teh,kopi,susu atau minuman yg berasaskan coklat sbb tu semua boleh potong khasiat ubat 😊 Tips dr doc. sy gantikan air kosong dgn air limau and I personally cut caffein drink (tea) wlpn sy mmg tea person 😑 tp demi xnk kena cucuk 2 minggu sekali kan 😆 Thanks God skg hb dh okey

2y ago

cara makan tu kena bukak ke and campur dalam air or telan sekali je

*tak boleh makan zincofer waktu perut masih kosong. saya makan malam sebelum pukul 8 lepas pukul 8 saya x makan apa2 pukul 11 baru saya minum zincofer lepas tu tido. pernah terlewat makan dan makan zincofer x sampai 2 jam lepas makan muntah balik. jadi saya pastikan 2 jam atau lebih untuk makan ubat ni. cube tray cara ni kalau masih x boleh tukar vitamin lain yg sesuai bagi tau nurse.

Sy pun mcm tu dulu bila mkn zincofer pagi2 lepas tu bgtau doktor.. Doktor sarankan mlm sblm tidur mcm pukul 10, mkn sikit atau minum air mcm milo atau oat supaya perut tak tllu kosong lepastu bila bgn pagi trus mkn ubat tu sejam sblm breakfast.. Dah okay dh sy, mgkin sis blh cuba.. Kalau masih juga mcm tu, mgkin blh minta doktor tukarkan ubat

hai sy mmg makan ubat ni zincofer tapi sy asik lupa makan smpai xmakan2 sebelum ni sy makan ok boleh go on harini sy start makan , sy terus tak okey mual sakit kepala pening muntah . seharian jadi x okey hari saya . bila sendawa rasa ubat zincofer tu xsedap lak tu. sy xtahu boleh teruskan ke tak . makan ubat kok lagi teruk condition sy.

sy sbnrnya ambik zincofer gak.. sy makan waktu pgi masa perut kosong. lpas ambik ubat terus makan sedikit roti dan air utk rasa lega.. jgn terus baring. kena rehatkn bdn dgn ddk menegak.. paling kurang pon 30 minit. so far makan ubat ni ok, walaupon sbnrnya morning sickness sy agak teruk gak

Sama la xboleh pegi ngn zincofer.tu pun kes doc tukar sbb sblum tu mkn iberet hb xnaik2. Minum ngn air masam pon xboleh jgk. Telan n tahan la lama mana auto dia trmuntah balik. Skg try sangobion. Lg 2w appointment kalo xnaik jgk hb doc nk suntik inferon ke apa ntah. Kalo boleh xnk la kena suntik bnda tu

3y ago

Tu la. Ada org makan ok, ada org x. Vit lain pun camtu gak. Atas penerimaan body masing2. Suntikan tu org kata yg trial pny dia ccuk sbb nk tgk kita alahan ke x pun da mnyakitkan. Efek dia lama smpai bertahun. Ada kwn yg da kne ccuk time kndungan 1st ngn 2nd.dia ckp lebam kat punggung dia sbesar pnumbuk 😬

Saya makan zincofer sebelum tidur.. Doctor suruh makan 2 biji zincofer & minum dgn air lemon yg masam. Lepas makan ubat trus tidur.. Cuba makan zincofer waktu malam.. Kena.makan dlm.perut kosong 2 jam sebelum makan ataupun 2 jam selepas makan.. Saya pilih 2 jam selepas makan.. Tak la kosong perut tu.