Ubat Zincofer

Salam, Saya nak tanya KK ada bagi saya ubat Zincofer makan selang sehari saya dah makan tapi lepas makan saya terus muntah if tak makan zincofer tak ada rasa nak muntah, jadi skrang saya mmg stop zincofer dan tak ada makan supplement atau ubat apa apa takpa ke? Risau pulak sbb saya rasa zincofer tk sesuai untuk saya masa first checkup dkat KK hb semua okay cuma darah pekat jadi doc suruh saya makan zincofer. Ada cadangan untuk gantikan ubat zincofer #firstbaby

11 Balas

pastikan bgtau kat dokter juga..jgn bgtau misi aja..sebab sya pernah bgtau misi nak tukar zincofer sbb sembelit dan X dpt nak telan sbb bau kuat..dia buat derkkk je..dia suruh minum air bnyak².. hahahha....biasalah misi government...slagi boleh tidak membazir..mereka usaha x kn membazir😂kalau dokter swsta..trus macam² supplements kena bagi...sya makan yg kpj bagi sekarang ni.. iberet Dan neurogainPB..

11mo ago

Oh Alhamdulillah saya pun dah selamat bersalin baby pun dah 3 months dah🤗

wassalam sis bleh bgtau doktor ckp sya tkbleh nk telan ubat zincofer..nnti doktor akan tukar ke obimin..mcm sya, mula2 dpat zincofer, dua hari ja bleh telan..pstu msuk hri ke tiga dh tkbleh sbb bau mcm darah pun ada..sya bgtau doktor, terus dia tukar pada obimin..alhamdulillah okay ja lpas amik obimin🤗..bleh ja beli maltofer dekat farmasi klau ikut saranan nurse

Mcm saya x blh mkn zincofer Sbb Kandungan iron dlm zincofer sgt tggi. Rasa besi tu buat kita mual n muntah. So doc sarankan saya mkn maltofer. Kena kunyah rasa chocolate n ambik waktu mlm sahaja after dinner. Make sure after 2 hours baru blh minum susu. Kalau x akan ada rasa mual. Kat klinik xde maltofer so kena beli kat farmasi.

2y ago

Neurogain supplement beli kat pharmacy. Bagus utk perkembangan otak baby.

boleh tukar kepada maltofer(Rasa coklat,kemam je) obimin iberet zincofer boleh buat saya pening kepala,Lepas stop alhamdullilah ok

Sy pun zincofer. Mmg muntah. Sy punya solution mkn time nk tdo, betul2 mengantuk makan and terus tdo. So far mcm tu x muntah.

Hi sis saya pun xblh nak telan zincofer...lps makan mesti muntah balikkk...doc suggest saya tukar makan obimin...

try ubat tmbh drh yg lain...boleh tnye farmasi...sy pon ambik zincofer tp sy mkn mlm sblm tdo

Okay baik terima kasih ye. Klau malam sblom tidur tu lepas kita dah makan malam ye?

Banyak lagi ubat lain selain zincofer 1. Obimin 2. Iberet 3. Maltofer

Beli Maltofer kat farmasi. Rasa coklat, kemam