Muntah lepas makan zincofer

Assalamualaikum semua. Saya nak tanya. Saya baru je first check up kat kk dan dr bagi saya ubat zincofer. Sebelum ni, mmg sebelum tidur saya makan asid folic appeton. Lepas dr bagi ubat zincofer ni, saya makan la 2 ubat sebelum tidur, zincofer dgn asid folic. Yg saya perasan, 3 malam dah makan zincofer, 2 malam muntah, 1 malam je tak muntah. Muntah lepas berapa minit makan ubat. Jd suami saya risau la ubat dah terkeluar balik takpe ke sbb dah muntah td. Saya kata dgn suami, saya rasa saya tak sesuai makan zincofer ni. Suami pulak kata maybe saya makan ubat terus baring la, maybe saya muntah sbb mual minum air kosong la, maybe saya makan malam tu makanan ringan sgt la (sbb saya masih alahan, tak lalu nak makan) Jadi macam mana ye? Ada sape boleh bantu tak? Apa saya perlu buat skrg. Saya risau juga bila ubat keluar balik takut baby tak cukup sihat. Harap sgt ada yg boleh bantu. #firstbaby

11 Balas

saya pon jadi macam tu sis..bila makan muntah..so saya try skip sehari zincofer nak tengok sebab ubat tu ke saya muntah (sebab time tu saya on off alahan & tu jaa cara nak tahu ubat tu sesuai or tak) bila saya tak makan elok je tak muntah even dah setengah jam makan ubat..esok tu saya makan balik and muntah so saya tahu saya tak sesuai makan zincofer..next appointment saya bagitau dr and dr terus tukar ubat..dapatlah 4 beradik tu🥰now memang makan 4 beradik tu tiap2 pagi🥰

Sama macam saya. First time makan Zincofer, beberapa minit lepas tu kepala rasa pening, rasa loya dan terus muntah. Esoknya saya cuba lagi, lepas makan Zincofer, jangan terus baring, tengok hp atau buat apa2 kerja. Kena duduk tegakkan badan dan bertenang. Relax saja dalam 10-15min. Lepas tu should be ok. Alhamdulillah saya dah tak muntah utk hari2 seterusnya. Mungkin puan boleh cuba cara ini.

Sy pun mcm tu sis. My next appointment should be 1 month lagi but sy pergi ja mana2 kk sbb time tu balik kg without appointment (as long as u bawa buku pink), bgtau Dr problem tu. For me dorang suggest beli maltofer dkt farmasi. So far maltofer ok for me. Time Dr bagi zincofer dia memang ada pesan, if rasa extremely mual muntah mcm ubat tu xngam, just pegi je kk untuk bgtau Dr.

12mo ago

Oh btw sy suggest pegi klinik dulu sebab nnt Dr tu akan note dkt buku pink awk any problem/progress. So better mcm tu la, lebih terjaga, doctor pun boleh aware condition awk for future appointment, etc.

saya haritu doc bg ubt zinfocer. then dia bg option 3 ubt kalau xde nk telan yg tu. dh la besar, jenis xmkn ubat pulak. antara option tu iberet/obimin/maltofer. terus saya return zinfocer tu, minta nk beli sendiri maltofer dkt farmasi. saya beli maltofer yg chew tablet perisa coklat.

Sy baru dpt ubat zincofer tue semlm.. sy mkn semlm ok, pg sy mkn muntah 2kali Pastue perut sy sakit memulas teruk smpi nangis sy 😢 Arinie jumpe doc blk tgk cm ne Sy sejak pregnant smpi skg xpenah muntah Td pg first time sy muntah

Saya pun mcm puan dulu, muntah bila makan zincofer. Lepastu doktor tukar ke iberet 500 pulak, pun still muntah. Last last saya makan ubat tu sebelum tidur malam. Walaupun kurang efektif, tapi at least dah tak muntah lagi😁 harap membantu

12mo ago

Awak bgtahu awak tak sesuai ubat tu masa next date check up ke awak terus pergi je jumpa dr? Sbb saya baru je 4 hari lepas check up. Nk kena tunggu lagi sebulan next date check up

saya makan iberet folic.. so x yah makan asid folic dah.. petuanya makan dengan minum air oren. penyerapan pun bagus

same la saya pon tk ok zincofer ..now makan maltofer..ok la sikit sbb maltofer flavour chocolate

saya pun mcm tu , dah minum dengan air lemon pun sama muntah2 jugak , badan jadi lemau lepas muntah .

12mo ago

Macam saya ada gestrik, and makan zincofer pastu minum dengan air lemon, and hisap2 lemon tu, sbb taknak rasa tak sedap ubat tu, last2 muntah juga 😂 Sebab nya saya ada gestrik, so memang perut lepas muntah, berak, lepas berak memang sakit sangat perut. Menusuk nusuk. And saya tukar makan waktu malam, before sleep. Alhamdulillah tak muntah. And now, tengah practice untuk makan time siang @ petang pula.

Cuba minum dengan jus buah..