Bleeding Kuar Darah Lendir

Kandungan sy da msuk 6mggu kalo ekut scan.. Kalo ekutkan dr last period da masuk 9mggu... Tapi baru2 nie.. Sy ada keluar lendir kuning +darah sikit, sy d pegi kat hosp kerjaan.. Scan perut dan bawah sekali.. Nmpk kantung shja. Myb janin masi kcil... But yg darah tu doktor ckp kemungkinan..ada luka kat dlm faraj.. Yg lendir kuning tu ala keputihan.. Jangkitan kulat.. Dok suru sy dtg 2mggu lg lps ni.. Utk pastikan janin sy da nmpk or x.. Blm smpi 2mggu..sy mgalami bleeding kerap tapi x penuh panty liner sy... Tp dia belendir.. Sy dtg blik kat hosp.. Masuk dewan bsalin trus.. Sbb dok nak cek bawah... Skli d masukkan muncung itik tu.. Mmg bledding.. Dok tu ckp.. Kantung sy terletak cantik shja.. But janin mmg kcil lg kot2 xnmpk.. Tp dok xdpt buat pgesahan apa2 lg.. Dia cuma ckp.. Akan kmgukinan 30% ada la kguguran..yg slebihnya.. Dia ckp sy normal.. Tp dia suru dtg lg 2mggu tarikh yg da d tetapkan.. Smpi skrg masi bleeding.. Mcm mana nak hentikan dr kuar darah nie.. Sy stresssss sgt..?

10 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya ada mengalami spotting hari2 start dari 5weeks sampai 9weeks sis, mula2 pink kdg ada juga merah mcm darah, brownish pink, kdg dark brown, last2 light brown. Pergi klinik scan masa tu nampak kantung je jd risau ada symptom nk miscarriage they refer me to hospital. Hospital pun xboleh buat apa masa tu sbb baru 5weeks and suruh balik dulu sbb just spotting and tak sampai bertukar2 pad. Tapi hospital bg appt pakar at 9week. Tapi hati masih risau last husband bwk pegi private hospital dulu masa 7 weeks. Lega tgok baby ok and heartbeat pun dah ada. Doc bg jab utk kuatkan rahim and pesan jgn buat kerja berat, angkat apa2, meneran, and just bed rest je. So lpstu saya just pergi followup hospital sampai la baru2 ni.

Baca lagi

Sy mula2 pn Mcm ni kluar mcm koko mcm tu tp time kcing baru nmpk,bila pergi hospital scan ats x nmpk ,scan bwah baru nmpk kantung tp kecik je janin mmng x nmpk lg.kne masuk mcung itik kne seluk lg.DR pn ckp kmungkinan Kandungan x mnjadi atau pn baru lg..dia bg 2mnggu utk scan balik,dlm smnggu jgk sy spotting koko dgn fresh blood .Alhamdulillah lepas 2 mnggu tu scan balik dah nmpk janin dgn heartbeat..insyaAllah semoga baik2 aje Kandungan awk jgn stress sgt .klau boleh bed rest jgn buat kje berat2 sgt..

Baca lagi
2y ago

Sama☺.semoga baik2 aje Kandungan awk.

Saya 3x gugur lps ada 2 ank..dan skrg Alhamdulillah pregnant 14 mgu dah...pgalaman 3x gugur tu mmg start dengan spotting, the bleeding..tp saya redha sebab saya tahu bukan rezeqi saya dan kebanyakkan keguguran y berlaku disebabkan janin itu sendiri tidak menjadi..apa2 moga kandungan sis dilindungi dan banyakkan berdoa

Baca lagi

Saya pernah alami situasi mcm sis dlu. Finally saya gugur. Saya hri tu, kantung je ada dan membesar tpi janin x ada..x jadi. Finally gugur. Saya harap sis kuat. Saya berdoa agar kandungan sis kuat. Jgn stress.. itu lgi akan buat sis x ok

Sya pun alami bnda yg sma..nie 2nd child,kdgn da 11week...nk msk smnggu da kluar darah berlendir...doc ckp kmgkinan bsr ggr..apa pun sya redha n at the same the postive thinking..tgu nek review lg 12hb...doakan sya n baby ok...

Sis amalkn doa nie..berkat bulan puasa doa seorg ibu makbul..dan doa hentikn bleeding mudah2an makbul ..usia kndungn sy pun 7minggu 2 ari sma situasi mcm sis..alhmdulillah bleeding dh xde sejak amalkn doa nie..

Post reply image
VIP Member

Sy pulak spotting2 xpkai panty liner pon.. Sy bru dlm 5minggu... Time kencing n basuh nmpk la koko tu... Da pergi hosp.. Doc ckp 30% mungkin nk gugur... Da seminggu cm nie...

2y ago

Owh da scan.. sy blom lagi.. tgu mgu depan je.. alhamdulillah.. takde bleeding.. dulu mase 4 week da start bleeding, pi klinik tak nampak ape.. punca bleeding pon tak taw. Yg ni, takde ape.. taknak pi scan awal.

Bedrest. Jangan buat kerja2 berat. Since doc pon asyik cakap camtu kan. Betul2 bedrest. Bangun hanya untuk mandi, makan, solat. Selain tu just bedrest until next appt.

betul kata puan yan...sy setuju...sbb sy alaminye jgk ms br2 preggy...dan jgn stress ye puan...

3y ago

Hari2*

Cuba mengeja elok2 boleh tak? Susah nak baca.

2y ago

selalu nampak awak komen tapi mana manners awak ye ? toksik sangat komen2 awak 🙃