Scan Nampak Kantung

Normal x... Kandungan da masuk 9mggu..tp kantung je nampak.. Kat hosp kerjaan...tapi bila scan kat swasta doktor nmpk janin..skli dgupan jantung janin.. Sy confuse sgt ?.. Dilemaaaaaaaaaaaaaaaa

14 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya plak awal pregnant pergi scan kat swasta dulu. Siap guna 2mesin scan doktor scan tak nampak kantung. Doktor buat surat refer tuk scan di klinik lain @ hospital. Esoknya saya pergi hospital terus. Alhamdulillah doktor scan nampak kantung kosong. Lepas 2mgg scan lagi masih nampak kantung kosong lagi tapi saiz kantung membesar. Alhamdulillah lepas 2mgg scan lagi sekali dah nampak janin & kantung. Scan ni pun tgk kepakaran doktor juga. Kadang mesin scan dah canggih tapi doktor tak cukup kepakaran pun tak nampak juga.

Baca lagi
3y ago

Ye cuci kat hospital. Kalau kantung tu tak pecah jangan risau. Kalau kantung pecah y risau

Nk nmpk clear buat transvaginal scan. Nk cpt buat kat swasta. Klu xkisah tggu, buat kat hospital besar. Sis 9mggu ikot tarikh period ke ikot kat scan? Sbb kdg dia akn beza dlm 2-3mggu jgk. Klu awal pregnancy mmg xnmpk wlaupun ikot last period dh patut dh nmpk. Sbb kta xtau bila sbnrnya kita btol2conceive

Baca lagi
2y ago

Scan Dr bwah slalu byaran brapa

Tgk pada mesin scan tu juga sis... Sy dlu scan kat swasta xnmpk ape..siap doc kata kne cuci..xmenjadi..kita ni da la tunggu dekat 8thun..punya la sedih..bila pegi gov... Dia scan perut...scan tvs... Puas hati... Nmpk semua... Kaki tangan..jantung... Free pulak tu... G swasta hampeh...

Klo hospital kerajaan cuma nmpk kntung tp klinik swasta dah nmpk janin n jantung maknanya baby berkembang dgn baik.so jgn confuse k.kat klinik swasta ada bg gmbr scan kn.nnti tunjukkan kat doktor k

sy pun mcm sis juga..9weeks pegi check up dkt kk..doc kata xnmpk..risau sy..dia suruh dtg lg 28hb ni utk scan..bila pegi klinik swasta, elok je npk heartbeat.. ingtkn sy je kne mcm ni..

2y ago

baby bila masih baru, dalam 5,6w macam tu biasanya nampak lantung, degup jantung tu boleh dengar..biasanya la..mcm sy dulu, dah 6w macam tu..sebelum tu ada macam period..tanya kawan², ada yg cakap normal..tapi bila dh 2,3 hari macam tu. susah hati, jumpa doc..doc cari heartbeep tak bunyi lgsg..dah susah hati..doc minta tggu 2w lagi untuk scan semula..dah rasabtaksedap hati masa tu..taksampau seminggu pon, sakit perut and pinggang macam nak bersalin. tgk² gugur..alhamdulillah keluar semua elok..takperlu buat d&c

sy pi KK buat urine dapat result +ve tapi WEAK.. ikut kiraan last period da 8mggu.. so , KK cakap nanti lg 2mggu baru scan.. sy pun rsau jugaa ni

Sy scan kt kk nmpk kantung je. Kadang scanner dorg pkai tak dpt detect janin yg 1cm. Kne tggu smpai 10w bru nmpk janin

VIP Member

Biasanya dah confirm nampak janin dan ada heartbeat baru pegi bkk buku merah. Sbb nanti misi akan mintak gambar scan tu.

dekat kk..alat scan dyeorg x secanggih hospital kerajaan..ade duit lbih pegi swasta

3y ago

Betul sis..sy tgk result scan kt hosp gov n kk lain btol. Kt hosp nmpk lebih jelas

Normal dia,Sya masuk usia kandungan 9 minggu scan kat KK nampak kantung je