susu

Kalau xminum susu xpew ke??...Sye dh lama stop susu Sebb xnak bacaan gula tinggi...ade effect x kat baby ?

24 Balas

Seeloknya minum susu sis. Tapi kalau tekak tak boleh terima susu, sis boleh cuba ambil makanan daripada produk susu seperti puding susu, roti atau oat. Sayuran hijau seperti brokoli. Ikan sardin dan tofu Sandiwich berkeju Yogurt Bayam, kacang hijau atau makanan laut yang tak ada merkuri Smoothie buah-buahan Susu soya Ambil supplement kalsium (perlu rujuk doktor terlebih dahulu tau!) Ada banyak kesan buruk kalau ibu hamil tak cukup kalsium. Ini maklumat lengkap tentangnya: https://my.theasianparent.com/kalsium-untuk-ibu-mengandung

boleh je sis tak minum .saya yg peminat susu tegar ni ,tetiba takboleh minum susu masa preggy alhamdulillah okay je baby .susu tu kalsium utk gg and tulang kita sis .sbb bila baby ambik kalsium dr kitaa ,nnt gg and bdn kita yg sakit .jd sy tukarla dgn makan pil kalsium .tp xde pn doktor ckp kalau x mnum susu akan memudaratkan baby

5y ago

Ohh yeke... alhamdulillah risau kan baby je...okk Harini nk beli pil...

Bhaya sis. Ank dlm kndungan serap clcium dri bdan kita.. nty mudah sakit sana sni. Sbb clcium kurg. Susu utk ibu mgndung YA gula tggi. Tp susu lain mcm dutch lady low fat tu ok. Xsmstinya susu ja kita kna kwal pgmbilan gula.. dlm mkanan lain pn. Jgn slahkan susu 😅

5y ago

Klau nk mnum susu fernleaf full cream jgn bgi gula. Kurangkn pengambilan nasi gnti dgn oat,wholemil bred, mkn keledek purlle,min brocolli rebus jer dgn bwang elakkan garam . Insyallah... Kita usaha..

Doctor i cakap untuk ibu yang ada gdm, boleh je minum susu. Minum susu lowfat. اِ نْ شَآ ءَ اللّ bacaan gula tak tinggi. Makan pun kena makan yang berkhasiat. Suku suku separuh. BRu bacaan gula cantiq

Saya xminum susu sis.. sya mmg xdpt minum susu.. ada tya dokter..dokter ckp xapa yg penting folic acid..itu wajib.. and vitamin yg klinik kesihatan ibu anak kasi tu.. sbb ada jenis alah dgn susu..

sy pon xminum yg jenis tepung sbb doc kata kndgn gula tinggi . jdi sy minum susu kotak ductlady yg LOW FAT je sis . doc kata bgos . asal kn yg jenis low fat bkn full cream n berperisa .

5y ago

ye same same .

Saya minum susu anmum sebelum 20 minggu. Lepas sangkut gula, saya stop then minum HL, tp hl ssh nak dpt kat tmpt saya ni. So tukar farm fresh. Tp farm fresh tak dpt diterima tekak.

5y ago

Anak ke 2 ni saya tak amalkan minum susu. Cuma makan ikan, sayuran hijau. Dan makan ubat calsium.

Sy tak minum susu. Minum masa awal pregnant ja itu pun x habis 1 pek. Tapi syukur perkembangan baby okay, kaki n tangan sy pun tak bengkak. Gigi pun tak prnah sakit.

Klu x mnum susu.. Sis makan suppliment Obical.. Suppliment ni utk ibu mengandung.. Suppliment yg bg kalsium utk baby. Kalau sis x mnum tkut baby x ckup kalsium.

5y ago

Dkt farmasi atau klinik ade jual sis.. Ckp je kt penjual nk Obical utk pregnant mom.. Kotak wrna purple.. Kadang ade jual satu set dgn obimin..

Tak wajib minum susu..tu makanan tambahan je.. gula tinggi sebab minum susu tepung ke fresh milk?nurse mmng tak saran sgt minum susu tepung sebenrnya..

5y ago

Yup..betul tu..kalsium penting..tapi kalsium bkn hanya ada pada susu..byk makanan lain yg boleh gantikan susu..🙂