Sakit Masa Nak Kencing

Kalau sakit nak kencing apa mslh yer? Kalau kita hamil dlm 6 mggu mcm tu.. Dpt ka minum ubat ni? Tak kacau bby?

Sakit Masa Nak Kencing
46 Balas

Sis jgn lupe minum air kosg byk2 ye..kekdg hydration kurang minum air pn blh rs sakit nk kencing sbb kurang air dlm bdn..time2 preggy ni lg cpt rs hydration....kmdian sbb lain kncing kotor ni klu g toilet awam kena lapik toilet bowl tu dgn tisu or etc..tkut nti kita yg preggy ni cpt leh kne jngkitan uti @kencing kotor sbb faktor kbrsihan pn leh jd cmtu....mg d pmudahkn segalanya..aamiin Jangkitan saluran kencing - BabyCenter https://www.babycenter.com.my/a25006841/jangkitan-saluran-kencing https://www.hmetro.com.my/hati/2019/04/447705/kenal-pasti-jangkitan-uti

Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, antara penyebab sakit ketika kencing adalah: Jangkitan kuman pada saluran kencing Masalah batu karang Radang pada bahagian faraj atau saluran kencing Jangkitan penyakit kelamin yang lain Sekiranya anda belum merujuk kepada doktor, sila berbuat demikian untuk mendapatkan rawatan yang sesuai bagi ibu yang hamil. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

boleh minum sbb sy melalui nya juga bila dpt rahu saya pregnant and now i am on my 5th weeks 😊 doktor kata kencing saya kotor, alkanizer diperlukan utk membersihkan kencing, saya juga diberikan antibiotik dan ubat tahan sakit oleh doktor which semuanya boleh diambil oleh ibu mengandung.

5y ago

Sy beli dkt farmasi.. Dktr ckp dpt mnm.sbb kandungan sy bru jer 6 mggu mcm tu.. Tp tkt2 sbb.. Ni kdngn prtma sy. Risau jg..

Sis jumpa doc kalau ada apa2 kesakitan pd tubuh badan. JANGAN ambil sebarang ubat tanpa nasihat doc. Takut ada ubat yg bg effect pd janin dlm kandungan. Saya kena gatal2 kaki pun tak berani nak sapu ubat sebarangan. Saya jumpa doc dan doc bg ubat sampai 3 jenis sekaligus.

Dlu sblm pregnant mmg minum ubat ni. Then lpas pregnant kena lagi kencing kotor smpai dok mencangkung lama setitis je keluar itu pun sakit ya amat. Tapi tak berani amek ubat. Just byk minum air masak pastu tahan rasa nk kencing tu sejam. Bru slow2 bole kencing byak

Biasa doc xkn galakan ibu mgdung mkn sbragan ubat.. Sy pon kencing kotor.. Tp doc x bg ubat ni.. Dia bg antibiotik je.. Lps tu antibiotik untok ibu mgdung pon lain.. X mcm mse sy ambik sblm mgdung.. Baik jumpa doc dulu sis

Saya ada beli. Tapi tak berani minum. Last2 rebus barli minum barli tu sehari sebelum pegi kk. Pagi2 sedia minun air mineral banyak2. Agak2 nanti sampai kk kita rasa nak terkencing.

Pergi la jumpa doktor, sis ada kencing kotor ni. Nanti mereka tau lah nak bagi ubat apa kat sis, kalau prgi kkia semua free ubat pun free nasihat penjagaan kesihatan pun free

Trimester pertama sy x berani makan apa2 ubat melainkan doktor yg bagi 😅 ural ni pun sy pernah kena bagi sebab kencing kotor tapi masa tu dah pertengahan trimester kedua..

Boleh je ambik sis kalau dktor suruh. Saya pun pernah ambik ubat ni. Dktor kata saya ada kencing kotor msa 17w++ lalu. Skrng 25w, syukur takde lgi. Bnyakkan minum air putih ye.