Persiapan bersalin

Kalau 2 beg dan satu bakul untuk persiapan bersalin banyak sangat ke ? 1 beg baby . 1 lagi beg ibu dan bakul untuk persiapan makanan .

25 Balas

if awak kat hosp biasa .. sy cdg minimumkan brg .. mcm saya bawak satu bag je pon die kata bnyk .. die suruh suami amek balik semua brg yg ade .. saya cdgkan buat persiapan untuk satu dua hari je .. pakai bag galas belakang je .. dgn satu bakul kecik tok mknan .. ape yg perlu dlm bag ? baju ibu sepasang je tok balik .. sbb sepital pakai baju sepital .. baju baby ready 2 pasang set dulu .. swaddle 1 , pampers 8-10 , wet tissue , tissue .. , brg mandi pack dlm travel pack , pad untuk kite pkai dan panties pakai buang .. power bank .. yg lain tu bole bawak .. tapi stand by je nnti tinggal je dalam kereta yg lebihan tu .. senang kalau kene tahan lebih lama ke ape ke .. brg dah dlm kereta suami tinggal amek dan hanta kat awak ..

tak payah bwak byk2 pun.. 1 bag pun dah cukup, dduk wad pakaian semua hospital sediakan. masuk dewan bersalin ibu cuma perlu bwak pad bertali, baby cuma bwak pampers. klau baby naik wad skali dgn ibu baru baby boleh salin pakai baju sndri. musim covid ni mana2 hospital pun takkan stay lama klau takda masalah. contoh hari ni masuk, esok tu dah discharge klau bersalin awal la. paling2 pun 2 hari.

saya pun pack mcm tu, bag sendiri, bag baby dan bakul makanan. baju sendiri kena bawak jugak sbb hosp semi gov takda sedia baju. dahlah nak kena serah diri 38w, seminggu lg tp belum ada tanda. takut lama jeee dlm wad tu sbb kena induce 😅 risau pulak kot2 mcm over, pastu takut suami takleh tolong angkatkan bwk masuk wad 😅

3y ago

xpe jgn risau..nurse ade..diorg akan tlg...

Tapi time nk keluar ward boleh suami naik ke ward utk tlg kita dan sign surat2 yg akan diberikn kepada suami...time tu suami boleh lar tlg angkat2 brg utk nk balik...saya thu sbb 3org kawan dah bersalin baru2 ni jugak...2bulan lepas dan bulan lepas pon ada 2 org kawan saya bersalin

3y ago

Better buat 1 beg kecil sbb lepas beranak...nurse akan minta brg baby utk dipakaikan pada baby lepas mereka bersihkan baby tersebut mcm baju,mitten,blanket baby utk bedung2 tu,dan pampers baby...

sy bawa 1 luggage yg kecik dgn raga mknan.. luggage tu utk baju bby n ibu msa nk kluar wad.. raga mknan tu just air yasin, milo 3in1, air masak cmtu je. time2 suami xleh masuk tlg n teman ni risau jugak nnt apa2 susah.. so klau x ckup apa2 nnt mtk dia tlg hntarkn

sy pn ad bwak banyak untk baby satu beg saya satu beg..rupanya xpakai byk pn..ckuplaa untk satu malam kt hosp..nnti nk balik tu ksian kt suami angkt beg byk dgn tolak krusi roda kita lg..hehehhe..ckuplaa beg galas untk baby and kita..

Bawa baju bayi 2helai. Pampers 4helai. Kain bedung 1. Pakaian awk sndri bawa sepasang jer ckup. Lpas tu bawa lh biskut sikit, cawan, sudu, milo apa jer yg awk rasa perlu. Lpas bersalin perut akn lapar tmbah pulak ank isap susu badan.

Kalau beranak kt hospital swasta tkpelaa. If kerajaan, penat kita nak kena angkut bawa keluar barang bila nk discharge.. Nak pegang baby lagi... if ada org teman tkpe, ni musim pkp kita sorang, kena hadap semua sorang.

3y ago

#kalau

macam sya dulu banyak barang dibawa..kalau sya tengok org lain sikit jer barang..tambah lagi kalau ahli keluarga datng melawat .makin banyak barang... cuma sya pelik org bawa sikit barang sya pula bnyak haha..

Saya bawa 1 beg je . Baju saya nak balik checkout , baju baby saya bawa 2 helai . Pampers dgn minyak dia semua . Makanan beli je suruh suami hantar plastik buang je nnti senang hahaha