Perut kecik tak nampak baby bump

Kadang² risau jgk bila org tgur perut sy kecik even dh masuk 32 weeks a.k.a 8 bulan... Kadang² tertnya knp baby sy kecik ni... Padahal sy mkn bnyk... Buah² sayur² x pernah skip wlau sehari... Tp bila scan doctor kata smua ok... Baby ckup berat... Air ketuban ckup... Tk de masalah... Cuma baby bump je kecik... Mommies² tahu tak knp jd mcm ni?

19 Balas

tak payah risau pun sis selagi baby tu sihat . mana tahu Tuhan buat macam tu untuk permudahkan sis bersalin kan . kita tak tau perancangan Tuhan . saya pula 39w . saya pendek 145cm , baby bump saya memang sangat besar mcm nak meletup hihi . sengsara gila nak bawak perut . nak pusing kiri kanan tulang semua bunyi² . baring melentang pun tak boleh dah , last dapat tidur melentang masa baby 6m tak silap . serious sengsara gila , duduk mencangkung pun mesti duduk kangkang habis sebab perut besar kan . baju apa semua tak muat sampaikan saya hari² check up klinik pakai baju yang sama iaitu baju kurung mak kawan saya . tak kesah pun kalau nurse ke doc perasan , sy tak malu . sy lagi malu kalau org nampak babybump saya . haha yela rasa kelakar pula pendek² bawak perut jalan pun dah macam penguin . lain lagi kalau baby bump besar , mandi pun tak boleh mencangkung lama , nak taknak kena duduk juga la . untung kalau ada air fancuts boleh berdiri je tapi sy kalau ada air tu pun sy tetap nak duduk sbb perut berat haha .

jadi kenapa nak risau dengan mulut orang? diorang bukanya DOCTOR kan? as long semua okay syukur Alhamdulillah. biar saya teka awak mesti tinggi dan kurus ,kalau awak kriteria mcm ni means awak mcm saya hahaha sbb time saya 8m pun mulut orang asyik bising kenapa perut kecik? baby ok ke? walaupun dalam nada ketawa tp saya malas nak ambik kisah sbb benda tu -ve pd saya so apa saya buat saya senyum tandanya saya tak ambik kisah lepas tu cakap alhamdulillah CUKUP!

Jgn risau... Inshaallah xde apa. Sentiasa positive, yakin Allah sebaik2 prancangan. Sy 8bulan masih lg pakai jeans, sbb perut kecil je.. Siang perut nmpk kecil, mlm perut nmpk bsr. Bila pergi klinik, ckp dh 8 bln. Org skiling mcm xpcya, dorg akn ckp xnmpk perut pun. Sy senyum je...Nurse doktor kata baby sihat, ckup semua. Alhamdulillah, sy sntiasa positive. Permulaan positive sy dr senyumn utk diri sndri. Baby kluar 3kg💕❣️

Jangan risau apa yg orang cakap, yang penting doktor kata baby sihat wal afiat, Alhamdulillah. Saya masa pregnant pun perut kecik jugak. Keluarga saya mmg baka perut kecik masa pregnant, tapi baby lahir tak kecik pun. Alhamdulillah, baby saya 3.42 kg masa lahir on 37 weeks. Lagi satu kalau perut besar ni, susah nak bergerak, buat kerja, nak tidur . Rasa tak selesa.

Kenapa semua org risau perut tu kecik ke besar ke dari fikir baby tu sihat ke tak? Kenapa nak dgr mulut2 puaka kt luar tu , dah doc ckp baby semua okay, so think positif la, bersykur allah bagi rezeki merasa dapat baby , kalau sy la , sy bidas balik, janji dpt merasa jadi mak,

4y ago

Hahahaha agree , sometime mulot org lua tu die just tanye jeee alo knp kecik knp besar .. sbb tu dah jadi rutin sblm mulakan next topik 😂 beriaaaa amek serius ..

Sy Pon mcm tu even perut dah 35weeks xbesar mna.. mcm perut 4 5 buln je... To doc da ckp baby ok berat lbih dri usia lgi BBY besar.. air ktuban cukup.. ank2 3org sblom ni semua 3kg keatas 3.4 3.3 3.5 normal... Sy tggi n kurus jd ruang perut tggi pnjang sbb tu xbesar sgt

X semua sama sis..saya pun x nampak.sgt..semua kwn2 kata cam tu..bg saya mujur la..sbb x selesa kalau perut nampak cam tu..org asyik tgk je..kalau pi mana2..mesti saya betul2 kan baju..nak cover perut yg makin besar tu..skrg dah 7 bln lebih..asalkan doc kata baby ok..

sis xperlu risau..sy pun skrng 8 bulan and perut kecik ja..kwn2 ingatkan 5,6 bulan tp bila tau dah 8 bulan terkejut gila..tp bila doktor ckp baby Alhamdulillah sihat, air ketuban semua cukup,itu dah legakan sy..cakap doktor tu palin penting sis...

Knpa kena pikir mulut orang sis..think positif je sis..yg penting sihat...jangan la nak pikir mulut org tu..kalau kita nak puas kn mulut orang memang x akn kesuda nya..lebi baik kita jaga..diri kita ja sis..jga zuriat kita elok2...k..

Jgn risau sis..kalau doktor scan baby tak ada apa2..semua okey..berat cukup..air ketuban cukup..itu dh kira lega dh..jgn fikir yg bukan2 sis... jgn stress ya.. yg penting baby dalam kandungan tu sihat..