perut kecik

Kadang kadang rasa sakit hati dengan mulut orang.. Asal dah masuk 8 bulan pun perut masih kecik.. Tak nampak pun.. Eumm eumm.. Betul ke orang kata perut kecik baby kecik.. ☹️

70 Balas

Jgn dipikirkan mulut org sis.anggap je tu satu pujian..bwk perut kecik bdn lebih ringan sis,kne syukur. Sy ni msuk 6,7bulan dh sarat kaki rs xlarat,jln mcm penguin dh.berat sblm brnk sy mmg xpernh lebih 80kg tp myb sy rendh nmpk la perut kot..pentg kena syukur ingat satu,alhamdulillah dpt rs pengalamn mengandung ank sdiri,dri baka suami ksygan,cinta hati kita..perut kecik ank kecik tu doktr je boleh tentukan dri ukuran ms scan.kalu betul doktr ckp baby awk kecik,mst die ad plan ntuk awk..kalau die diam,mmg xde mslh..nk confirm lg scan n tny berat ank ok x.tny yg pentg,air ketuban ckup x,kepala dkt bwh ke mcm mana. Kdgnya kulit perut or lemak di perut nipis boleh jd perut kecik. Sy xprgnt pun jenis perut tebal.akak ipar sy kalau dtg umh mst respon terkjut beruk tgok perut sy kononya besar nk mampuih perut..muka dgn mulut yg xpnd nk jg hati ni kita kne hadap dgn cerdik.sy tenang je jwb ank sy sht syukur scan semua sihat xde lebih berat ke apa,tu je syukur sgt2,sebut syukur byk kali dpn die smp die terdiam xkate apa2.bila die nk bls lg crita perut die kecik,suke org ckp bestnye perut kecik kt die,sy lg ckp tula syukur kn,dpt rs pglmn mgndung,syukurnya la bndg org xdpt ank,.tp ms brnk nti die terdiam la bila kita tny skt x brnk normal?sbb abg ckp kena duk jauh sbb kne cakar n menjerit2 menangis..hmmm

mintos yg x berasas ni sis,jdi x ya peduli ya ,as long dr kata bb tu sihat da ok. orang bawa mitos tue x tanya yg pakar .dulu perut sy pown kecik je masa bb masi kat dlm,da kuar wlpn premature ketika tu bb 3 kg ,kalau da cukup bulan lgi berat kot..btw sy ada tanya doktor pakar khas untuk ibu2 dia kata besar perut tu ikut pada kedudukan rahim kita,sebap kedudukan rahim ada yg ke depan ada yg ke dalam sedidikit atau lgi dlm katanya so ia mungkin menjadi pengaruh . lama dulu sblom hamil sy da pernah buat scan rahim,rahim sy memang ke dalam,bila dr kata cam tu sy pun fikir owh yeah mungkin ada benarnya.

oh....salah tu sis, perut kecik tak semestinya baby kecik....ada mommy perut dia kecik...baby yang keluar 3kg lebih sis....sis tanya doktor, berat dengan saiz baby sis seiring tak dengan usia dia sekarang....kalau doktor cakap tak ada masalah...sis tenang lah....time pregnant ini, sis dengar cakap doktor saja....mulut macik2 bawang tak payah dengar, bukan diaorang yang periksa sis sampai diaorang nak label sis macam tu....

saya baru kene masa kenduri minggu lepas , kandungan masuk 6 bulan dah . ada makcik ni tegur , keciknya perut mcm tak cukup makan . hahahaha nak ku sekeh je kepala dia . kalau tak cukup makan berat yg melebih lebih ni datang dari mana . saya jawab badan kecik perut pun kecik la , kang besar kata kembar pulak . lagipun first baby , normal la kecik . eleh

Perut saya pun time 8 months kecik juga. 5 bulan pun officemate pun x tau I preg.. Hahaha.. Nak dekat 9 months baru la besar.. Sarat.. Baby I 2.99kg.. Alhamdullilah.. Tak perlu baby besar2 sangat. Asal cukup berat & sihat.. Lain2 tu just take it easy. Don't stress urself sbb org lain. Just fikir for urself n baby je.. Take care sis.

Abaikan ckp2 org.. asalkan baby besar ikut pkembangan..org klau bcakap mmg xhbs..klau dilayan sampai ble2 xsudah.. pngalaman sy 1st baby lahir 35w brt 2.3kg..mmg comel jer ms kluar..kluar xde jahitan..cukup bulan jer elok baby nyer berat naik..sihat sampai sekarang.. alhamdulillah..jgn risau2 yer..✌️😘

sy ni haa tggu nk bersalin da ni. org tgur perut kecik. xde ase ape2 pn.. sebab selame g chekup bby ok dlm kandungan. pelik2 jgk org skang kisah sgt lau perut kecik. p chekup doc ckp bby ok xyah la dgr ckp org. lantakkan mulut org. depa bukan tuhan. biar bby kecik dlm kandungan senang nk beranak.

Saya pon perot kecik jgk. Sy rasa bersyukur sbb senang nk g mana2 n then senang nk wak apa2 keje asalkan kita tau sikecil kita kat dalam sihat ok2 je. Abaikan mulot org. Mgkn dia suka sebalik nya sbb sibuk nk tayang perot kat org kononnya ‘ak je ppuan yg mengandong dalam dunia ni’😄

Perut kecik ,baby pun kecik..senang nak beranak. Apa yg nak dipeningkan apa orang cakap. Yg sakit bersalin awak. Bukan orang yg bercakap perut kecik tu. Kadang2 kita ni terlalu memikirkan apa orang cakap berbanding memikirkan apa yg kita bakal rasai masa akan datang.

Org pon ckp bende yg sama kat sy.. tp sbb baju sy yg agak bsr.. tp cuba selak baju tu.. bsr xagak2 dh.. xlarat nak jalan.. bsr mana dorang nak tgk sbnrnyerrr.. tapi sy xselak pon baju.. xpenting pon apa dorang ckp.. yg pnting sy tau baby sihat dan pembesaran sesuai dgn usia kandungan..