Jadikan 5 Pemenang Bertuah Kami, Mummy!

Jom sertai peraduan Komen & Menang dan anda berpeluang untuk bawa pulang set produk dari Bossmama bernilai RM197.90! Klik di sini SEKARANG: https://community.theasianparent.com/contests

Jadikan 5 Pemenang Bertuah Kami, Mummy!
179 Balas

Penyusuan susu ibu memberi kebaikan kepada ibu dan anak. Untuk mendapatkan segala kebaikan penyusuan susu ibu, adalah digalakkan memberi susu ibu sepenuhnya sehingga bayi berumur 6 bulan dan diteruskan sehingga bayi berumur 2 tahun. Pemberian susu ibu sepenuhnya bermaksud bayi tidak diberi makanan atau minuman tambahan yang lain selain daripada susu ibu. Kebaikan Susu Ibu Untuk bayi: 👶🏻Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda 👶🏻Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi. 👶🏻Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar. 👶🏻Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru. 👶🏻Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi. 👶🏻Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda. 👶🏻Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain. 👶🏻Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan. 👶🏻Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi. 👶🏻Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. Untuk ibu, penyusuan susu ibu: 🧕🏻membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin. 🧕🏻membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat. mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari. 🧕🏻menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya Lain – lain kebaikan: 🤱🏻Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada. 🤱🏻Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak-kotak. #TAPXbossmama #theasianparentmalaysia #bossmama

Berdasarkan yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, Faedah penyusuan susu ibu adalah terbahagi kepada dua, iaitu kepada bayi dan juga kepada ibu. Sebagai salah seorang petugas Kementerian Kesihatan Malaysia, penyusuan ibu adalah sangat digalakkan dan memberi banyak faedah kepada bayi dan juga kepada ibu. Faedah penyusuan susu ibu kepada bayi 👶🏻: 1) Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda, ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi. Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar. 2) Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda. Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru. 3) Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi. 4) Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda. 5) Tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain. 6) Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan. 7) Memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi. 8) Memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. Faedah penyusuan susu ibu kepada ibu👩🏻‍🍼: 1) Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin. 2) membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat. 3) mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari. 4) menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya Jadi, ayuhlah kita bersama memberi kesedaran lagi kepada ibu-ibu di luar sana tentang kebaikan penyusuan susu ibu 🌹 Semoga ada rezeki saya untuk mendapatkan set produk bossmama ni, di mana produknya yang sangat selesa dan berkualiti 🥰❤️ Done follow both instagram ☘️

Menyusukan bayi adalah satu pengalaman istimewa. Ia tidak hanya memberi nutrisi terbaik kepada bayi, tetapi juga membawa pelbagai manfaat kesihatan kepada kedua-dua ibu dan bayi. 1. Nutrisi Terbaik untuk Bayi Susu ibu adalah makanan terbaik yang boleh diberikan kepada bayi. Ia mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan si kecil, termasuk protein, lemak, vitamin, dan mineral. 2. Meningkatkan Sistem Imun Bayi Susu ibu mengandungi antibodi yang membantu melindungi bayi daripada pelbagai penyakit dan jangkitan. Bayi yang disusukan mempunyai sistem imun yang lebih kuat, membantu mereka melawan penyakit dengan lebih berkesan. 3. Mempromosikan Hubungan Emosional Penyusuan susu ibu membina hubungan emosional yang kuat antara ibu dan bayi. Proses ini mencipta ikatan kasih sayang yang mendalam dan memberi rasa aman kepada bayi. 4. Menyumbang kepada Kesihatan Ibu Menyusukan bayi juga memberi pelbagai manfaat kepada ibu. Ia membantu mengurangkan risiko kanser payudara, ovari, dan osteoporosis. Selain itu, ia membantu ibu pulih lebih cepat selepas bersalin. 5. Mengurangkan Kos Kesihatan Menyusukan bayi boleh membantu mengurangkan kos kesihatan. Bayi yang diberi susu ibu cenderung mempunyai kesihatan yang lebih baik, mengurangkan bilangan lawatan ke doktor dan kos rawatan. Kesimpulannya, Menyusukan bayi adalah satu keputusan bijak yang membawa pelbagai manfaat kepada bayi dan ibu. Ia memberi nutrisi terbaik kepada bayi, meningkatkan sistem imun, membina hubungan emosional, menyumbang kepada kesihatan ibu, dan mengurangkan kos kesihatan. Oleh itu, menyusukan bayi adalah satu langkah penting ke arah kehidupan yang sihat dan bahagia bagi kedua-dua ibu dan bayi.

Untuk pengetahuan semua,anak saya telah berusia 1tahun 2bulan.Dan saya masih menyusukan anak saya secara breastfeeding.Saya berasa bersyukur kerana masih dapat memberikan susu kepada anak sacara direct dan tak menggunakan botol. Kebaikan Susu Ibu Untuk bayi: Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi. Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar. Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru. Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi. Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda. Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain. Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan. Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi. Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. Untuk ibu, penyusuan susu ibu: membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin. membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat. mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari. menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya Lain – lain kebaikan: Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada. Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak-kotak.

Amalkan penyusuan susu ibu kepada bayi anda. Jadikan ia satu kemestian demi kesihatan bayi anda. 🌈Kebaikan Susu Ibu Untuk bayi: 1. Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda - Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi. - Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar. 2. Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda - Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru. 3. Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi. 4. Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda. 5. Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain. 6. Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan. 7. Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi. 8. Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. Untuk ibu, penyusuan susu ibu: 1. Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin. 2. Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat. 3. Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari. 4. Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya Lain – lain kebaikan: 1. Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada. 2. Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak-kotak.

Faedah penyusuan susu ibu: A. kepada BAYI 1. Ubat jaundis - baby saya cuma 3 hari sahaja kuning kerana terlalu kerap minum susu ibu - susu ibu bertindak sebagai laksatif yang mengeluarkan mekonium 2. Mudah mendapat imunisasi pertama - susu ibu menjadi 'vaksin' utama untuk bayi - mendapat kolostrum (susu ibu pertama yang keluar) 3. Membantu akan proses perkembangan intelektual bayi - mengandungi DHA dan AHA yang pasti asli, tersedia dan mudah diperolehi - suhu dari susu ibu juga bersesuaian terutama jika direct feed. - walaupun dari botol, EBM tetap lebih baik kandungannya untuk perkembangan otak bayi. dapat pula bra yang sesuai lagi mudah nak pam susu dengan lebih selamat dan bersih 🥰 4. Kandungan prebiotik - berbeza dengan susu FM yang pasti merisaukan kita untuk memilih susu sesuai - susu ibu membantu pencernaan bayi yang lebih baik B. kepada IBU 1. Mengurangkan risiko penyakit seperti kanser payudara, kanser ovari dan bengkak payudara - kaedah utama untuk mengurangkan bengkak payudara pastinya dengan menyusukan, walaupun sakit dan pedih tapi akan berkurangan sakit selepas itu. dan pastinya pemilihan bra yang sesuai adalah sangat penting 😉 Oh and for all, Happy Awareness Month Breast Cancer!! 2. Mengurangkan risiko seperti penyakit mental; kemurungan selepas bersalin - kaedah 'skin to skin' yang lebih mengeratkan hubungan bayi dan ibu serta kasih sayang antaranya 3. Manual diet - kerana menyusukan anak, berat cepat turun seperti sebelum berkahwin - ibu yang menyusukan anak dapat kawal berat badan lebih baik; banyak kalori yang terbakar dengan menyusu - rahim juga lebih cepat kecut

Faedah penyusuan ibu🤍 Untuk bayi: 🌷Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi. 🌷Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar. 🌷Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru. 🌷Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi. 🌷Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak. 🌷Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain. 🌷Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan. Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi. Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. Untuk ibu, penyusuan susu ibu: 🌷Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin. 🌷membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat. 🌷mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari. 🌷menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya Lain – lain kebaikan: 😍Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada. 😍Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak-kotak.

1. Jumlah bakteria baik (Bifidobacteria dan Lactobacilli) dalam usus. Bakteria baik Bifidobacteria berfungsi untuk menguatkan sistem imun tubuh dan membantu mengelakkan bayi dari cirit birit. Manakala bakteria Lactobacilli berfungsi membantu dalam proses penyembuhan tubuh dan dapat melindungi dari jangkitan virus. Namun keduanya juga, membantu dalam mengawal bakteria jahat dari berkembang pesat. Kestabilan bakteria ini amat penting untuk kesihatan menyeluruh tubuh bayi. Melalui kajian yang dilakukan, dua jenis bakteria baik ini, di dapati terdapat lebih banyak di dalam usus bayi yang menyusu susu ibu berbanding bayi yang menyusu susu formula. 2. Enzim. Kajian tersebut menemui sejenis enzim yang yang dikenali sebagai 'Lysozyme' yang mana enzim ini, dapat melindungi tubuh bayi dari serangan mikroorganisma perosak. Dalam kajian pada najis bayi, hanya najis bayi yang diberikan susu ibu sahaja mengandungi kandungan enzim ini. Bayi perolehinya dari susu ibu. 3. Kolestrol. Susu ibu didapati memiliki lebih tinggi kolestrol. Walaupun kandungan kolestrol dalam tubuh bayi yang diberikan susu ibu didapati lebih tinggi namun ia bukanlah sesuatu yang tidak menyihatkan buat bayi. Malah dari hasil kajian menunjukkan, pendedahan kolestrol kepada bayi, membantu tubuhnya untuk memprogram metabolisma agar dapat menggunakan kolestrol dengan lebih baik di sepanjang tumbesaran dan kehidupan masa hadapannya. Selain itu, kandungan kolestrol baik yang tinggi juga, membantu mengelakkan penyakit berkaitan dengan jantung.

Assalamualaikum, di sini saya kongsikan Faedah Penyusuan Susu Ibu. Dapat dibahagikan kepada 2 iaitu, faedah kepada bayi dan faedah kepada ibu. Faedah untuk bayi; 1. Mendapat nutrien yang mencukupi dan diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan bayi 2. Membantu perkembangan kognitif bayi 3. Mengurangkan risiko jangkitan kuman dan penyakit berjangkit melalui antibodi di dalam susu ibu. 4. Mengurangkan risiko obesiti dan penyakit tidak berjangkit seperti diabetes dan penyakit kardiovaskular. 5. Mengeratkan hubungan ibu-anak semasa penyusuan. Faedah untuk ibu; 1. Dapat membakar kalori berlebihan sekaligus dapat mengurangkan berat badan dengan sihat. 2. Kurangkan risiko 'postartum depression' di mana penyusuan menghasilkan hormon oxytocin iaitu hormon yg dapat mengurangkan stress. 3. Penghasilan oxytocin juga membantu pengecutan rahim ke saiz asal selepas bersalin. 4. Penyusuan susu ibu juga boleh berfungsi sebagai alat perancang keluarga semulajadi di mana ia menghalang pengeluaran telur dari ovari. 5. Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari. 6. Menjimatkan dari segi kewangan, kerana ibu tidak perlu membeli susu formula, botol susu, dan alat-alat yang berkaitan untuk mengekalkan penyusuan susu ibu. 7. Merapatkan hubungan dengan bayi melalui sentuhan kulit ke kulit. Semoga ada rezeki untuk saya manfaatkan produk dari Bossmama untuk membantu penyusuan apabila bayi pertama saya lahir Disember nanti. 😊 Terima kasih Bossmama dan theAsianparent! ❤️