Fasting during pregnancy

Hi mommies. Im 7 weeks pregnant and this is my first pregnancy. Any suggestions or tips for fasting during pregnancy?

25 Balas

3 doc sy jmpa, 2 drpd doc adalah doc pakar.. jwapan yg sma,blh je puasa..sy dh 7mggu pregnancy..so far hnya 6hr je tggal itupn sbb sy buat kuih rya...hehe..perlukan tenaga extra sbb tu tak puasa.. but so far, 3x scan alhamdulillah baby ok je..sihat & mmbesar dgn baik.. semua brgntung pd ibu itu sndr..klau anda larat, puasa je tak ada msalah..klau tiba2x tak larat, berbuka la..sy stiap hr mst ambil nsi,syur,buah2xan, nestum,kurma,air mineral secukupnya +asid folid...insyaAllah semuanya akn dprmudahkn😊

5y ago

Klau sis ckp sis week ke 6 dh..blh nmpk kantung baby tp heartbeat mst tak jelas atau x nmpk lg... sis jgn panik atau risau lak bila doc bgtau mcm tu, nnt tggu 1-2week lps tu confirm bila sis scan balik, mst dh nmpk dh heartbeat tu😊

Sy ada tanya doctr ttg puasa dlm keadaan sy anemia.then doc ckp boleh je puasa tp jgn lupa utk makan iron, vitamin,folic acid suma tu.. Klu ikut hukum,ada keringanan utk ibu mengandung utk berbuka..1)klu berbuka disebabkan risaukan anak, ibu kena ganti puasa + fidyah. 2) klu berbuka sebab risaukn diri sndiri, ibu kena ganti puasa shj.

sahur jangan tinggal. ambil makanan yang boleh tahan kita dari lapar macam oat, kurma dll. time malam, minum air selang sejam. tapi kalau rasa tak larat sangat or nak pitam tu jangan paksa diri puasa jugak ye. ada rukhsah untuk kita yang mengandung dan menyusukan. islam itu mudah :)

5y ago

thank you...

Do not fasting!!! Bole ganti nnt... fikirkan kesihatan bby.. bby perlukn mknan tenaga dtg dr kita.. utk dia membesar... dh pnh jd kes ibu meninggal coz fasting... kejadian ni benar2 jd pd kakak kwn sy.. so pls.. jgn seksa bby... k?

Me too 8 weeks preggy..try puasa for 3 days..but then cannot tahan..10 am lapar sangat..consult with doc and my mum, both of them said baby needs enough nutrition from mummy..puasa boleh diganti..think abt nyawa baby first💗💗

alhamdulillah.. sy 22weeks cuba jgk utk puasa even bru 10 hari mampu full. if ttba perut lpar sgt3 , sy mmg akn buka je.. everything brgntung pd diri & mental sndri.. doa byk2 utk kuat bila brpuasa & Allah lindungi bby k 😊

Kalau x muntah2 dan larat utk berpuasa, teruskan berpuasa, tapi kalau sebaliknya, lebih baik berbuka. InshaAllah dgn niat utk beribadat dlm bulan Ramadhan ni. Allah permudahkan...minta Allah jagakan baby😊

Sy 22 week 4 day..Alhamdulillah still puasa penuh..tapi make sure sahur kena mkn kenyang2..minum susu n minum air masak banyak..n kena selalu pantau pergerakan baby..tapi kalau x larat jgn pksa..islam itu mudah..

sy pun masa 4 week try puasa masa hari pertama puasa tu tp bila start jam 9 pg perut dah start kriuk2 n sakit sbb mngkin lapar lah kot..then ptg tu sy berbuka terus sbb mmg xtahan sangat

I'm 16 weeks pregnant. Sedih jugak tak dpt puasa, tp mmg takleh tahan. Kdg kdg lapar sgt rasa nak pitam. You should ask dr for advise. And whatever you do, better think about baby first