Berapa lama ibu di dalam bilik bersalin?

Hi ibu! Ingat lagi tak ibu berapa lama dalam bilik bersalin? Jom komen di bawah untuk kongsikannya bersama kami! Pengalaman ni pasti ibu tak dapat lupakan sampai bila-bila kan 🥰

Berapa lama ibu di dalam bilik bersalin?
215 Balas

💛anak sulung . layan contraction dari pukul 6pm , tggu husb balik kerja, pukul 12am lebih gerak ke hospital , sakit tahap gila dah dalam kereta berguling2 😂 sampai hospital terus masuk lr , pukul 0106am keluar si abg skrg dah 5tahun . time ni tktahu sakit sbb nk bersalin sbb anak first kan , tapi mak ada jaga . 💚anak kedua , baru bersalin julai . start sakit2 senang dari pukul 3pm, lepas isyak start sakit 5minit sekali , tahan duluuu , pukul 10pm lebih baru gerak hospital , check baru 3cm 😌 tapi sakit dia yaAllah . then pecah ketuban pukul 6am , pukul 0726am lahir princess mama. pengalaman lahirkan anak kedua paling ngeri 😆 mmg trauma bethol! dari time pregnant macam2 ujian, dgn sakitnya . Allahuakhbar, apapun syukur mama dah dikurniakan sepasang anak2 yang comel ❤️❤️❤️

💛 bersalin anak sulung alhamdulillah mudah. syukur sangat-sangat dipermudahkan urusan. contraction daripada pukul 3 pagi tapi contraction ringan, then gerak terus pergi hospital sebab jauh sampai hospital pukul 6 gitu then check bukaan dah 2 cm. layan comtraction, mak mertua bagi makan roti and air milo tapi tak boleh nak masuk langsung paksa makan next nya muntah. pukul 10 air ketuban dah start turun, doc check dah 6 cm terus tolak labor room. alhamdulillah 11.20 a.m selamat bersalin baby girl 🤭

masa 11.02 am dh disorong ke labour room sbb bukaan dh 7cm .. belum smpat lagi ctg di lr air ketuban pecah dlm 11.10am ..dan baby pun lahir jam 11.12am .. dsbb kn sis induce ubat ... tu yg cepat sngt proses melahirkan ... sbb sis mmg xthan lagi dgn ubt ..rasa mau semput sudah... apalagi sis push² lah ..tup tup seketul baby girl kluar .. tak smpai 10 minit jer dh lahir .. sakit memang sakit bila induce ubt .. sbb nya kan scra paksa buka jalan untuk baby kluar ...

💚 trpakse masuk wad awal seminggu sebab tekanan darah tinggi dan bby dh besar 3.7 masa scan . tpi kluar 3.4 🤭 masuk ubat pagini , esk 9pagi bru tolak lr tpi bru 4cm . lmbat betul nk buka jlan , dduk lr pun slow sngt contraction , sekali dia masuk lagi induce sakit dia betul tk rilek lepastu , rasa nyawa hujung tanduk dah , rasa nak sepak² budak intern tu sbab sruh sabarr tpi dia baik 😭😭😭 pkul 12.52 lahirla puteri sulung saya 😍 lega sngt !!

💛 Anak sulong 4.30am mcmtu missy dah tarik masuk labour room sbb bukaan dah nak habis n tiba² bunyi meletup kt perut 😂 missy tolak dgn katil skli dorg xbagi jalan or naik wheel chair .. 4.46am call husband kt labour room sementara tunggu doctor nak sambut sbb msa tu mmg dah rasa nak teran tp missy n doctor suruh hold dlu jgn teran lg huhu .. skli 5.01am baby girl dah selamat keluar Alhamdulillah 🥰

1y ago

Sama saya pun depa suruh hold sementara tunggu dr dtg ke labour room. Kita da nak teran dia suruh stop pulak… apalagi marah si nurse tu bla bla bla then dia taruk gas tidur, kita pun lemah. Lepas dr mai baru kejutkan then suruh teran 😅😅😅

Saya anak sulung dah bersalin 27/9.. Due date 19/10. Tp baby kluar awal cukup2 37 minggu. P klinik utk checkup bulanan skli doktor cek dh buka 3-4cm tp xda contraction or tanda lgsg. Dh kna msuk wad. Time 4cm ke 8 cm xsakit lgsg. 8cm msuk labour room utk pecah air ktuban start sakit msa 9cm ke 10cm. Msuk LR 9.50pm, 10. 50pm slmt bersalin..

1y ago

msa 37 week tu mmg xda tanda dh

Saya due 23/11, tapi kena induce awal 3/11 disebabkan high BP... masuk labour room on 4/11 kul 8pagi tapi keluar kul 4ptg... actually saya dah bersalin kul 10.27 pagi tapi disebabkan saya mengalami pre eklampsia sebanyak 1.5 litres so doc suh stay lama sikit utk pemantauan... masa kat dlm tu dah la risau sbb tumpah darah bp pulak 170/100 je tak nk turun2..alhamdulilah semua dah selamat...pengalaman yg x boleh dilupakan...

💚 Utk kedua² anak sy... Yg 1st masuk wad kul 9mlm.. Masuk lb kul 11pg, besalin 3.30pm masuk wad dlm kul 4 mcm tu... Msa tgh tggu hari nk besalin, kena bell pal'sy.. 2mlm kat wad.. Yg ke2 masuk wad kul 1pg lbih.. Masuk lb kul 3pg, besalin kul 4.53pg.. Masuk wad kul9 pg, msa ni full wad besalin.. So lama la tggu kt lb.. Nasib baik bleh pgg² bby.. Skang mengandung yg ke4.. Yg ke3 sy gugur bln 3 td..

💛 Anak pertama (boy) 💛 Anak kedua (girl) 💛 Anak ke tiga (boy) 💛💛💛 Alhamdulillah, dipermudahkan segala urusan bersalin. Tapi bersalin anak ke 3 tiga,sakit dia lain maciam 😅. Sebab bby besar dan jarak 6 tahun dgn yg no dua. dan anak ke tiga jugak ni lah,saya merasa macam mana air ketuban tu pecah sendiri. Dan dlm LB doc suh berak atas katil. malu giler masa tu 🤣🤣

pukul 11 pagi sakit, 11:23 pagi dah selamat keluar.. smpai hospital awal 5 pagi.. cek jln bru 5cm doc suruh pegi makan & jln jln dulu.. tpi selera dah takde uiii masa tu 🤣 kepala otak melayang jauh dh masa tu pikir cara nak teran je 🤣 alhamdulillah mudah semua nye.. insyaAllah next 3/1/2023 pulak 😆