demam kuning

Ibu² yg ad pengalaman baby kuning tlg bgi tips hilangkan. Tak tahan tgk baby kena g klinik hari2 dari hari pertama sbb darah O+

32 Balas

Anak pertama sy kuning hampir dua bulan..lahir 15/9/17, hilang kuning 9/11/17..pernah 1 mlm d wad neonat sbb kuning dh 311.. Banyak petua sy amalkan tapi x berkesan... Dan memang, x perlu ikut apa2 petua pun sebenarnya... Masa tu bnyk petua kena suruh.. Sy buat mcm2.. Mandikan baby dgn herba utk turunkan kuning, mandikan dgn air rebusan labu kundur, mandikan dgn daun bunga melur, mandikan dgn rebusan tebu merah, titiskan air anggur hitam d mulut baby, titiskan air biasa, titiskan air sengkuang, beri susu formula dan entah apa2 lagi, dah lupa. Semua x berkesan.. Anak kedua sy, dlm masa 2 minggu sahaja, kuning dah turun tinggal 62. 1. Beri baby susu tiap 1 @ 2 jam. Sebab melalui kencing dan berak juga boleh turunkan kuning. 2. Mandikan baby pagi (dlm jm 10) dan petang (dlm jm 5) 3.Jgn terlalu bungkus baby / jgn biarkan baby berpeluh kepanasan 4.Letak baby d bwh cahaya matahari secara x langsung. Cth nya, cahaya matahari yg menerangi ruang tamu ketika siang. Maksudnya, bukan direct cahaya matahari. 5.Pasang lampu bilik ketika tidur. (inilah yg sy lakukan dan kuning anak sy jauh turun) Dapat tips ni dr biras. Ni pun lps bbrapa hari bersalin. Klau amalkan lbh awal, msti hilsng kuning sblm 2 mggu. Kalau boleh, lampu tu betul2 atas kita ketika tidur.. Sangat membantu utk turunkan kuning baby. X payah dah pergi ke wad neonat nak letak baby d bawah lampu biru. Ni yg sy buat masa anak kedua.. Masa anak pertama dulu, sy selalu berkurung dlm bilik dgn baby. Baby pun x terdedah dgn cahaya matahari & ketika tidur, kami pasang lampu tidur yg malap.. Kesian btul baby hampir dua bulan ada kuning.. Kalau la tau tips awal2... Harap ini ble mbantu puan.. 😊

5mo ago

Lampu cerah yg biasa...x perlu warna lain

Sya guna susu formula lactogen utk susukan anak sya. Sbp 3 hri pertama susu badan tdk bnyak. Kcian baby 3 hri lapar. Kna tahan d wad kanak2x sbp ada g6pd n kuning. Kna stay 5 day utk pantau kuning dia. Hri pertama kuning just 136. Hri kdua naik 180. Hri ketiga 280. N then kwn sblah tu bgi susu formula. Lps tu baby sya kencing n berak 4 kli kencing pun bnyak. Hri ke 4 kuningnya turun 171. Hri ke 5 turun lagii 146. Dah boleh balik rumah. Yg paling penting g kalo kuning nii. Baby kena kerap buang air besar n kencing. Sbp dri najis n kencing baby sja boleh buang kuning. So kalau blm ada susu badan. Susu kan baby guna formula dluu. Nnty ada susu badan bru bf. Semoga berhasil❤️

kalau sy siss kerap bangunkan baby mnyusu lepas 1jam @ 2jam tidur kejutkan minum susu jangan biar baby tidur lama lebih dari 2jam .. Then sy selalu lap2 badan baby guna tuala basah , dan saya bagi baby minum air halwa kundur boleh cari dekat market , potong halwa kundur kecil2 tapi jangan potong cincang ke tauu sampai halus sgt takut baby tcekik kang 🤣🤣 campurkan dengan air biasa je bagi baby mnum . kerap bagi pun takpa . tapi susu badan kena bagi setiap sejam. alhamdululillah kuning anak sy turun mendadak time tu . inshaa allah cuba la siss ikthtiar.

Biasa bg yg darah o ni ssh sikit kuning nk turun.... Mcm adk sy darah o sy srh dia mandikan ank dia dgn air rebusan gula batu dan akar lalang.... Alhamdulillah kuning turun.... Sy dr ank pertama sampai ank ke 4 semua sy mandikan dgn air rebusan gula batu campur akar lalang..... Alhamdulillah kuning turun.... 3 hari je g klinik....

Kerap bagi susu..Kalau boleh tido malam pasang lampu,jangan bagi baby terlalu panas sangat..Tali pusat kena cuci bersih..Tali pusat yang tak bersih juga boleh menyebabkan kuning(Ni doktor yang bagitau saya)..Saya juga berdarah 0..Anak kuning,ni lah tip yang saya amalkan..Alhamdulillah,bacaan menjadi normal..

Darah o mmg lmbt saya pun sme , mse anak first 2 mggu + smpai kna jumpe doc ambik air kencing baby, anak ke Dua Saya tau kna tggu terus bg formula sampai kuning turun baru bg susu badan sbb kena kuning dari kita juga , sbb tu x boleh makan panas2 jamu semua kalau nak bg susu badan jgn sentuh halia , jamu ,bawang putih

Sye pon darah O+ .. Anak 1st 15hari kuning, yg 2nd prolonged jaundice.. Yg ank 1st tu campurkan FM terus turun 😌 yg ank 2nd tu konon bertegas tknk campur FM, last sebulan kuning 😩 smpai app dngn pakar,last pakar ckp tk serasi susu ibu

Bagi anak susu formula.. Saya kasi susu kambing karihome.. Dalam sehari je stop bf dulu.. After that setiap 2 jam bagi baby susu 2 ounce.. Jgn skip.. Insyaallah turun.. Anak saya dari bacaan 14 turun ke 9 esoknya lepas bagi susu karihome.

4y ago

Tapi mahal xterkata susu tuu

Saya dan baby pun darah O juga tapi alhamdulillah kuning baby tak tinggi dan cepat turun, saya cuma bagi susu badan secara penuh dan jaga makan minum sahaja.. nurse tu ada juga kata jgn mkn halia, kunyit, susu kambing, madu

Sama la..anak sy dah 24 hari dah hari ni..masih kuning lg .(prolonged jaundis)..dah kena amik darah dgn urine utk test fungsi hati,tiroid..Dr ckp Klau normal xde masalah.. InshaAllah kuning akan beransur hilang..

4y ago

Samalah juga dgn 5org ank sy..yg plg kesian 15hr kuning tak trn bwh 100 siap tgn bb ..full blood test tu 2tiub drh,2tiub urin juga