Tips kurus lepas bersalin 😂

Hi, ibu2 yang berpengalaman boleh share tips turunkan berat badan masa berpantang? Anak 1st dulu lepas czer terus timbang turun 10kg, anak 2nd ni bersalin normal timbang turun 6kg jee 🥲🥹

11 Balas

Sy pun sependapat dgn yg lelain. Mmg tips utama dia jaga makan je. No wonder la sy makin kurus. Dulu lps bersalin czer sy cuma mkn bubur nasi dan ikan rebus je sepanjang berpantang. sgt strict demi nk jaga tmpt luka. buah pun oren je. air sejuk pun sy elak apatah lg yg bergoreng, yg masin manis, yg berlemak. Yg pedas dan keras juga sy elak. Tp sy yg dh mmg underweight b4 preggy jd semakin kurus. dan problem sy sy ni susah nk naik berat pulak. 2 thn berat asyik naik turun 2kg+- je x capai 37kg pun lps tu terpregnant pulak yg 2nd. Nk ganti puasa pun risau buat selang2 seminggu sekali

Before pregnant i jenis makan suku2 separuh. So masa oantang pun same thing. Lepas beranak back to suku2 separuh. So far back to my weight before pregnancy which is 40kg. But actually depends on mommies jugak. Lain badan, lain cara nak tackel tu. But if you maintain balanced diet mesti boleh drop berat badan ☺️

Amalkan diet pemakanan yang sihat😊Diet suku suku separuh tu bagus. Elakkan fastfood/junkfood. Kurangkan gula. Jaga waktu makan. Jangan skip makan atau lewat makan. Buat senaman juga. Light exercise pun takpe. Saya buat ni je. Dapat balik berat badan asal sebelum pregnant. From 60kg back to 48kg. Hehe

Preggy 70kg after baby kluar xtau berat berapa tapi now maintain 58kg uhukk nk berat asal 50kg 😭.. sangat susah nk control mkn sbb breastfeed asyik lapar. Tapi yg saya tahu nasi tu xyh mkn bnyk kurangkan mkn nasi. Saya pulak mmg suka mkn nasi now tngh control blik tu pun berat still maintain

Mkn mknn berkhasiat, less sugar, less oil.. Ni take time utk sy.. 10 bln br weight loss dpt berat before pregnant, ank 2nd, maintain, nk turun tu lmbt sbb tak konsisten, dah dpt berat 54kg pregnant blk pulak😅 tu yg seram asal dh diet pregnant pula.

Time pantang sy makan je bnyk sbb lapar menyusukan baby. Time pregnant naik 20kg & lepas pantang pun hilang 20kg jugak. Cuma maybe sbb time pantang makan makanan sihat2 mungkin jugak membantu tuk cepat turun berat badan.

11mo ago

Pagi mkn mantou@pau@roti. Tengahari mkn nasi. Ptg sikit makan ptg. Malam makan nasi. Before tido mkn biskut & horlicks tuk elak lapar tgh malam.

pregnant 86kg, after sebulan bersalin 76kg start diet 24/7 harituh now 72 kg . inshaAllah boleh 😌nak turun susah nak naik kejap jeh kan 😂😂

makan cukup nutrisi, minum air 0, byk bergerak, menyusu baby 1 2 jam sekali.. turun la berat.. jgn makan baring je tak kira bersalin normal @ czer

tips dia kurang makan je. 😂 . tapi problemnya saya pula nak gemuk, sejak bersalin berat makin mnurun. mmg nampak berbeza sblm preg. 😭 .

sy lps bersalin trun 15kg, setelah 5bulan naik blk 10kg berat asal 🤣 xtau la mcm mane nk diet sbb bf ni buat sy lapar je 😭