kulit baby gelap

Hi ibu2. sy nak buat luahan dan bertanya pengalaman ibu2. Ada tak ibu2 semua lepas sebulan kulit baby jadi gelap ? dan adakah semakin meningkat bulan kulit baby kekal gelap atau boleh cerah sedikit ? baby sy usia 3 bulan skrg, baby girl. Masa mula2 lahir kulit nya sgt cantik putih pink, tp kena kuning hampir 2 bulan. tapi kulit baby skrg jadi gelap. suami dan keturunannya berkulit coklat cerah, Dan sy cerah kuning langsat. tp baby kulit gelap dari kami. Kadang jadi sedih bila Ada yg tegur kulit baby perempuan sy gelap, bila tengok muka anak sy jadi sayu je sbb kesian tengok dia yg masih kecil dah jadi bahan mulut org walaupun hakikatnya org sekeliling bukanlah berniat nak mengejek.apa pun sy sgt bersyukur anak sy sangat comel, gemok, sihat sempurna. ni sy share gambar kaki baby perempuan sy. semoga sihat selalu buat baby sy ??

kulit baby gelap
208 Balas

Hi sis,time baby sy 8 bulan ,sy da bagi dia minum Scott emulation vitamin C.. sy kulit kuning langsat dan husband pn sama.. ipar sy suggest kan vitamin tu sbb dia kata boleh cerahkan kulit,buat bby aktf ,brselera.. then sy beli la utk dia.. bila da amalkan setiap hari dlm stengah sudu.. sy perasann yg kulit dia makin cerah sdgkn masa 1 bulan smpi 5 bulan kulit dia hitam manis.😀,sis try la mnumkn kat bby sis nti klu dia tme 8 bulana atau pn 1 tahun

Baby saya pun time pantang kulit dia agak gelap. After few months putih semula macam baru lahir.. Sekarang dah setahun sebulan, kulit dia pun still putih & raut wajah dia time tidur sama seperti time dia newborn. Kalau dalam pantang tu kulit & muka pun berubah ubah. Tapi Tak kisah la sis, putih atau gelap kulit asalkan membesar dengan baik. Bersyukur sebab kita dikurniakan zuriat yang sempurna. Ada apa dengan warna kulit?

Setiap anak x sama tau. Saya anak girl 1st kulit x berapa cerah tapi adik dia boy putih melepak pulak. Tapi masa jaga kakak nye lgsg xde problem kulit. Adik dia yg putih melepak cepat betul naik ruam, sensitif sikit. Tapi kakak dh masuk 1 year kulit dia jadi makin cerah sikit. Masa lahir mmg mak sendri dok tyn kenape laa die gelap sbb saya dengan husband kulit cerah. Saya ckp ok je. Comell tauu.

4y ago

Betull anak sayag yg girl tu sangat senang jaga. Adik dia ni banyak ragam sikit 🤣

Boleh jd sbb kuning terlalu lama tp sis jgn risau..dulu anak sulung sy masa sebulan gelap bukan main sampai suami ckp mcm anak m*m*k. Tup2 makin besar dia paling melepak kalah kami semua. Tapi bila dpt adik, sy igt perkara yg sama lah jgk sekali tgk adik dia mmg gelap sampai dah 11 bulan ni 😂😂😂 semua tu genetik sis..maybe ade keturunan2 dulu2 ke kan..kita x tau..yg penting anak sihat parents happy 🥰

jgn sedih sis.. baby putih or hitam tu xpenting.. jnji anak sihat mbesar xada sakit.. anak sy pun mcm tu juga.. masa lahir badan bersih putih.. naik sebulan mula hitam badan.. mgkin ikut warna kulit suami.. org slalu juga tegur smpai ada yg mgejek tapi sy fikir positif je.. sebab tu anugerah terindah dari Allah 😊 skrg anak mcecah 2 tahun 5 bulan kulit mula cerah semula.. ambil masa sis.. sabar

alahai tu perkara biasa sis... don't worry nnti berubah colour lar tu ikut mak ayah tok nenek nya nnti... #pedulikanMulutOrangMemangXbolehTutup... Yg Penting Sihat,Kuat,Sempurna Baby kita tu dah cukup besar rahmat dah.. Kulit baby gelap atau cerah bukan sesuatu kepentingn Utama...Yang Utamanya adalah kesihatan baby sentiasa baik dah cukup Alhamdulillah dah...Sabar Ya Ibu dengan mulut2 yg bercakap2 tu..

Jgn risau sis.. Klu ank sis mmg ikut keturunan sis atau somi,insha allah anak sis jadi makin putih bila da besar nnti. Tp klu ank sis memang mengikut kulit gelap mana2 belah family y ada kulit gelap,sis kena redha la. Sbb kakak sy, walaupm mak ayah nye putih, tapi ada anak2 y gelap sbb ikut atoknya. Yang pasti anak2 sis sihat. Rupa sekadar rupa je. Abaikan kata2 negatif org.

Normal.. nty besar cerah la.. tp xkesah la anak hitam ke putih ke.. janji sihat tubuh bdan and akal fikiran.. bkn mcm org yg suka mengata fizikal anak org itam la gemok la.. tu yg dr kecik smpai tua xberakal. Kalau perlu sound org2 yg mulut suka body shaming org ni sembur jeeee.. ngn baby pn nk mulut jahat. Kita as ibu bersyukur je.. asal anak kita sihat..

anak sulung sy pn same. mula2 lahir kulit bersih putih pink, lepas berapa minggu kena tahan dkt wad gelap dri sy dn suami. ramai jgk yg tegur. tp sy tk kisah pn asal die sihat 😊, skarang dh 5tahun pn still gelap lg. tk kisah pasal warna kulit, semoga die menjadi ank yg soleh berjaya dunia akhirat je hendaknya aminn 🥰

4y ago

anak sy pun mcm tue mula2.. bila nak setahun makin lama makin cerah.. tp adiknya xmcm tue.. xkisah pun apa2 yg penting anak sihat je sis..

Huhu.. Sabar jelah sis.. ank ke3 sy pn mcmtu. Smpai mak sy ckp ank sy y ni xcomel sb kkakny cerah, abgny pn lbih cerah dr dia.. K. Ipar sy pn ckp kot trtukar anak orang.. Hahaha.. Mcm2 kan, mulut org xleh nk ttup.. Alhmdulillahh sekarang ni dye dh 2thn lebih.. Wlupn gelap lg, tp mak sy ckp dye comel.. Xmcm msa kecik2.. 😄