Hai ibu2 semua..saya nak tanya ibu2 semua..

Ibu2 semua ada tak cara untuk mempermudahkan bersalin nanti??saya kadang terfikir macam mana la keadaan saya time bersalin nnti..kalau boleh saya nak bersalin secara normal..

10 Balas

tips tu memang byk duk ada tapi bila hari kejadian selalunya akn lupa habis sbab sakit contraction tu bukan biasa2.. klau bersalin normal boleh follow arahan doctor. klau pakar bius dtg offer epidural ambik ja, tu je cara bantu awk bersalin dgn tenang.. klau dgr org kata epidural punca lumpuh la,punca sakit belakang la.. tanya dorang balik, ibu2 yg czer tu tak ambik epidural ke? belah perut hidup2 ke? bab sakit belakang tu, bergantung pada posisi kita sepanjang pregnant, org xambik epidural pun tetap akan sakit belakang kalau salah posisi. tp epidural ni slalunya office hour saja la pakar bius ada..

1y ago

betul saya sokong. Sakit belakang tu punca macam2 sbnarnya. bwk perut 9 bulan tu pn boleh jd faktor belakang/pinggang kita sakit lps beranak. sy pun awalnya taknak amik epidural. tp bila dtg pkar bius offer dan siap explain psl epidural secar details, sy tukar fikiran dan amik epidural. Alhamdulillah dh 5 tahun berlalu takde effect sakit belakang ke apa.. rasa lebih tenang dlm LR.. 6cm doc dh suruh push baby. Alhamdulillah dgr arahan dri doc & semua ok je berjalan dgn lancar..

pengalaman setiap org tu lain2.. tpi bole ambil tahu tips2 dari org yg sdh mengalaminya 🤭.. mcm saya beranak dec lepas, bykkan berdoa, zikir dan lakukan senaman bila due dah nak dekat.. kat katil hosp pun byk2 buat senaman kupu2 dn bekal kurma byk2 sbb masa contraction mmg xlalu dah nak makan😫.. yg penting kuatkan semangat 🥰

1y ago

betul sis.. sy bersalin 5tahun lpas Alhamdulillahh dipermudahkan walaupun pertama kali bersalin.. sakit sejam jaaa.. tip yg sy boleh share, bnyakkan berjalan, berzikir, mandi sekerap yg mgkin bilaa ada bukaan..

saya baca lailaha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolimin banyak2. kena jaga pernafasan ye. belajar dari siti jamumall boleh search dekat fb. kalau boleh makan, minum dulu bagi ada tenaga. dengar arahan doktor. itu je lah. saya first mom, bersalin normal, takde koyak, takde jahit. semoga dipermudah awak bersalin nanti!

saya tak tengok video or buat research apa apa. beranak je pandai pandai hahaha. tapi alhamdulillah katanya saya pandai push. dia macam time tu kita sendiri tahu apa nak buat walaupun first time. masa bersalin pun nurse assist apa kena buat jadi jangan risau 👌🏻

Sama la. Due pun makin dekat. Skrg ni sy selalu mencari ilmu untuk persediaan bersalin nanti, supaya mental & fizikal sy bersedia. Mungkin ni salah satu cara dapat membantu kita nanti. Teknik pernafasan 👇 https://youtu.be/bYw5v6smUIE

takda cara yg mudah sis. semua pun akan ada cabaran & sakit dia tersendiri. cuma boleh byk2 berdoa supaya Allah mudahkan, tak bg sakit berpanjangan & cepat bukaan. kena positif & fikir yg kita nk berjuang ni demi anak kita.

1y ago

Setuju

Banyakkn berdoa pada Allah swt moga di permudahkan urusan,yg penting jgn angkt punggung nanti koyak banyak..mcm sy bersalin twins secara normal alhamdulillah..u can do it!!!

bykkn tgk vdeo cara pnafasan yg btol/cara push... sgt mbantu.. klu sye ske tgk vdeo artis2 bsalin kt swasta, nmpk mcm mudah je.. yg pentg think positive.. bygkn yg indah2 je..

Banyakkan berjalan ya sis .Walaupo sakit paksa diri dan jalan ikot step kita yang mampu.penat rehatkan diri dan sambung lagi.saya da cuba Alhamdulillah jadi

byk kan zikir dan doa ye sis . semoga dipermudahkan urusan bersalin .

1y ago

xboleh nk ss plak.