Tahap kesakitan waktu bersalin, ibu yang mana?

Hi ibu-ibu semua 🥰 Selamat berhujung minggu👋 Jom kongsikan pengalaman tahap kesakitan ibu sewaktu bersalin dulu dengan ibu-ibu yang lain🤰 Ada yang mudah sangat bersalin sampai tak sempat rasa sakit pon kan? Rezeki sangat-sangat yang macam tu😍 Min dulu kena induced memang 😭lah hahaha

Tahap kesakitan waktu bersalin, ibu yang mana?
649 Balas

betul2 ..masa teran xsakit mana pun .. yg paling sakit bila contraction tu mai .. dia punya sakit xboleh bawa bincang .. bila dh beranak pinak ni ,dh pandai control sakit contraction ,cara saya bila contraction dtg ,tarik nafas ikut hidung sambil berzikir"lailahailla....."hembus ikut mulut... alhamdulillah ,sakit contraction xlama ,xsmpai stgh jam ,pastu trus masuk labour room .. InsyaAllah ,bulan 8 ni (due 15hb8) akan rasa lagi nikmat bersalin tuk bby ke4 .. sama2 kita doakan mana yg nk bersalin tahun ni ..smoga urusan bersalin kita semua dprmudahkan ..Aaminn ..

3y ago

wahh ..tahniah ya .. moga dprmudahkan sgala urusan bersalin kita semua.. Aamiin

alhamdulillahhh dah nak 20 hari berpantang.. anak first boboy berat 3.3 bersalin normal.. time bersalin okay-ii je contraction tu yg sakit sangat-ii, anak first, saya takde pengalaman hahaha.. mulanya nak czer je sbb tak tahan sangat contraction kuat tapi jalan tak bukak and rasa mcm takde tenaga dah.. tapi dokter bagi semangat ckp saya boleh bersalin normal and syukur alhamdulillah lahir anak sulung kami ❤️ lama jugak duduk dlm labour room tapi apa-ii pun syukur dpt merasa nikmat melahirkan ni hehehe 🥰

sy assisted delivery....induce utk cpatkan bukaan, and shortened 2nd stage utk cpat kluarkan baby, + epidural sbb sy ada msalah injap jantung....baby 2.97, tapi sy tak kuat nk push, so baby perlu kluar dgn bantuan kiwi vacuum....induced labor mmg sakit walaupun ada epidural 😭😭😭..lpas baby kluar, sy ada pendarahan pula, masuk OT & HDU lpastu...but syukur alhamdulillah, everything pulih lepas 5 hari kt wad....

Anak no 3.. tahap no 10.. bila contraction dtg pundi kencing mcm nk meletup.. menggelupur... Konpius.. mmg Len machammmmm... Nak berak lain.. nak meletup pundi kencing lain... Wlupun sakit dia yg lain macham.. tp yg ke3 Ni lah skjp je sakitnya.. pg dah buka 3cm n warded.. ptg pecah air ketuban.. 6cm.. Tolak masuk LB x smpi 30minit.. push push push lahirlah baby girl yg ke3.. alhamdulillah.. Now dah 22hari dlm berpantang

3y ago

Hahahahahaaa... Pernah Rasa sakit nk kencing n nk kencing tp xleh nk keluar..... Agak2 menggelupur x??? Sakit pedih Len macam.. Saya pernah kencing kotor Rasa ssh nk kencing.. tp yg ni lebih sakit... Menggelupur... Smpi merayu kt doc Masa kt LB .. sy Rasa nk kencing tp xleh kencing.. doc msuk tube tolong kencing tp xde air kencing.. ada pun ckit je.. tp ttp Rasa air kencing stuck.... Tu yg Saya kata pundi kencing nk meletup.. Rasa mcm penuh tp xde air kencing pun.

Alhmdulillah,, sakit 10 tp pngalaman sgt berharga,, admit wad sbb ketuban pecah 3 hr 2 malam cek in sbb laluan bkk 2 cm lps induce. Start sakit hr ke 2 ptg,, pkul 11 mlm dah kerap sgt pkul 4pg cek ctg req czer 😂 nurse tak kasi tgk mcm mana,, pkul 8 cek jln dh 4cm terus masuk LB,, thn sakit lg maghrib bru bersalin,, alhmdulillah pngalaman paling berharga,, skrg anak dh 4 bln syukur sgt

Alhamdulillah syukur nikmat Allah. Baby br shja keluar sbln lepas. Rezeki Allah dpt baby boy yg berat 2.87kg.🥰. seriously keluar kn Tak sakit. push push . Hanyasakit Masa contractions selang 4 minit. ms sakit dabukak satu selang 3 jam bukak 6 terus aku teran !!sbb dh tak boleh tahan sakit selang 3 minit.😜 Enjoy the wonderful moment.🤗👶💓

Alhamdulillah tahap 4.. Tu pom kejap jer.. Xsmpai 30minit.. Mmg ke 4 4 ank snng bersalin.. Syukur sesangat2.. Nasib baik no 4 ny keluar tnda lendir cmpur darah.. Kalau xde tanda mcm yg lain2 g g hosp check bukaan dh 9cm sbb rse sakit bru g hosp.. G dgn sakit bru sakit2 biase jer.. Tp nurse check dh 9 bukaan n suruh push.. Push jelaa wlaupom sakit g2 jer😅

3y ago

Relax je insyallahhhh jgn fikir sakit

anak 1st- 10..sbb sakit lama jln lmbt terbuka..6am masuk ward..6pm masuk LR..11.40pm bersalin anak 2nd- 8..sbb contration pendek..baru nk teran dah hilang sakit..sign utk ceasar..masuk OT kepala baby dah nampak..so push sampai lahir.. anak 3rd-6..sbb dah pandai kawal nafas..lebih cool..stengah jam masuk LR dah bersalin..

sebenarnya sakit tu rasa sampai 10..tapi tiap kali doc tanya jwb 6 je.bukan ape jwb mcmtu sbb my best friend pesan sakit contraction tu sakit sgt,,lepastu anak 1st lame..sbb tula jwb 6 sbb takut nanti doc tanya lg baru nk jwb 10..ehh xtanya pulak 🤣🤣

6 . sebab tak tahu sakit nak beranak tu camne . kita ingatkan sakit nak buang air besar . gigih pujuk doc/nurse, "boleh x saya nak p toilet kejap.. nk buang air besar sgt ni".. nurse/doc pujuk kita balik siap kata takkk dik tu sakit baby nak kua 😂