Makan nenas?

Ibu ibu makan nenas tak semasa pregnant?

63 Balas

Makan... sbb sy baca dr Amalina dan sy refer Dr sy di klinik ckp boleh makan. Dr Amalina kata, perut dan rahim kita tu 2 tempat berbeza. Jd kalau makan nenas tak effect di rahim dan bayi. Nenas byk vitamin C, tp jgn la makan sampai 3 biji. Sy makan 3,4 potong je hehe. Sedap sbb mulut rasa tawar.

11mo ago

Zat yg sampai melalui umbilical cord kepada bayi, maksudnya yang kata nenas tajam tu tak betul. Yang sampai tu cuma zat Vit C dari Nenas. Nenas di proses di perut. Setiap kali awal pregnancy saya makan sebiji nenas... sebab awal trimester tu tak lalu makan cuma lalu buah yg macam nenas, masam2 manis. Alhamdulillah Tak da apa2 kesan pada kandungan.

nenas tak salah. cuba baca tgk vitamin apa ada dlm nenas. bab gugur ni punca utama bila benih tu sendiri yg "tak perfect" , maka ia akn gugur. if hidup kemungkinan besar ada pelbagai komplikasi terutama kecatatan.

saya dulu makn dari awal kandungan sampai la nak bersalin, mmg craving nenas. Tapi jgn ikut mcm saya sbb mgkn jenis kandungan yg tahan lasak. Kalau teringin sgt tggu kandungan dalam 7 or 8 bln. Nenas bagus banyak kandungan vitamin

sblm thu pregnant mkn je nenas pdhal bby bru brapa mnggu tpi sbb xthu..ikt mkn je sbb suami ska sngt bli nenas😅bila dh thu pregnant trus stop mkn bnda² yg mmg xblh mkn..suami larang byk yg xblh mkn n xblh buat🤭

saya boleh makan, dan saya nak makan, tp husband xbg, dia akan cilok semua makanan yg ada nenas ..I is redho... happen since he spot my upt double lines...

tak mummy. saya pernah mkn terus keluar darah seketul( tak sampai 5 minit). yikes!!! tapi ni nenas yang buah cicah asam tu la. yg masak ok rasanya

Tk mkn sbb mmg tk suka nenas. Tp tkde msalah pun kalau nk mkn sbb nenas bkn penyebab kpd keguguran. Sis bkn mkn nenas smpai seploh biji pun kan

saya makan..nenas md2 yg masak n manis sgt2 tu..boleh kata Dr 1st trimester smp sekarang dh 34 weeks..yg xboleh tu nenas muda...☺️

Saya makan..tp yg masak n manis..mcm MD2 tu..Dr trimester 1 smp sekarang dh 34 weeks...yg org tua2 xbg tu nenas muda...☺️

saya tak berani nak makan nenas masa awal2 preggy. dah masuk 3rd trimester baru makan nenas. tu pon sikit je sbb tringin.