makan

Ibu hamil boleh makan nenas dak

28 Balas

Boleh sebenarnya ..saya pun pernah makan nanas muda ketika usia kandungan masih awal ..ALHAMDULILLAH tiada apa2 masalah pun yg berlaku ..saya ada baca tentang satu kajian ahli sains ..mereka membuat kajian tentang nanas muda terhadap tikus yg bunting ..ya tikus itu keguguran tpi rahim tikus dan manusia tak samakan ..jadi mereka keluarkan kenyataan bahawa makan nanas muda ketika mengandung itu sebenarnya tidak membahayakan kandungan ..

Pernah tanya nurse...berpengalaman mengandung n Y mmg dh ad ank² besar... Nenas actually ..x Der ap effect pn. Tinggi vitamin pn ya.. sy fmLy² besar bx bagi mkn. Y tu kata ni y ni kata tu. Sy percaya pd nurse n doc coz dorg ad tauliah . Disamping bdoa y terbaik utk kita n baby... Pd allah. Alhamdulillah... XDee ap². Tp ats Diri masing².. nk mkn or x.

Sy makan je sbb baca prof imelda balchin pakar kesihatan wanita dia kata takde kajian and bukti pun menyatakan nenas sbb kan keguguran and nenas tu bnyak vitamin. Sy makan je. 4w pun dh makan dh nenas sbb bau nenas tu sedap. Smpai skrg dh nk masuk 15w pun sy makan je nenas bila bila terasa nk makan. Alhamdulillah baby masih ok.

Seeloknya elakkn masa 1st and 2nd trimester. Saya masa pregnant ada je termakan nenas tak sengaja mcm mkn tart nenas, mkn nenas atas pizza. Mmg ada yg kata nenas tu sbnrya tak merbahaya, tapi bagi saya lebih baik kita berhati2. Sbb orang tua2 pesan nenas tu tajam. Paling kurang, elakkn mkn masa kandungan masih blm kuat.

boleh. tp jgn mkn nenas muda. 1st trimester mkn nenas yg dimasak, mcm pajri nenas ke masak lemak nenas ke. mkn ala kadar je. benda apa pun kalau mkn banyak akan bawak mudarat. masuk 3rd trimester boleh mkn nenas rojak & acar nenas. yg tak dimasak. Insyaallah takde apa² kalau bersederhana.

Boleh... Nenas salah satu buah yg sangat berkhasiat terutama nenas yg masak ranum... Saya dari awal mngndung mmg mkn nenas.. Boleh follow dr emelda balchin d fb.. Dia hari2 share ttg mknan yg berkhasiat semasa dan selepas bersalin...

5y ago

Sama. Sy pun makan jugak nenas. Dari 7 8w pun sy makan je nenas. Terliur kadang2 sbb bau nenas ni sedap dia bau manis2 mcm tu. Alhamdulillah bby ok. Nk masuk 15w dah. Heeee.

Nenas dah boleh makan start kandungan 32 weeks... Tpi saya dari start mengandung sampai dah nak bersalin makan nenas .. tiap kali lunch mesti beli sebungkus...nenas byk khasiat bagus untuk kandungan..make sure ambik yg betul2 masak..

Mse blm tau ngandung dlu mkn nenas hari2 sbb nk period Pye psl..dh delay period sminggu...ni dh tau ngandung bile nk mkn hsbnd n fmly pakat x bg mkn plk..tajam kate mreka...😅😅

Elakkan dulu sis. Saya dulu anak first langsung taksentuh nenas even teringin dia lain macam, last2 ambik buahan lain makan dgn kuah rojak. Lupa terus nenas 😂

Boleh je tp jgn mkn nenas yg muda dan jgn tlalu bnyk mkn nanti sakit perut..Sy dlu bru 5w bgtu dah minum jus nenas segar tp nenas yg dah msk la. Hehe